Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Bokens-dag-2017.jpg

De kommer till Bokens dag i Visby

För elfte året arrangeras Bokens dag i Visby i oktober, en fest för alla bokälskare. I år kan man bland annat få träffa och lyssna på Jan Guillou, Moa Herngren och Carl Jan Granqvist.

Årets Bokens dag arrangeras 18 oktober, och precis som vanligt är platsen Spegelsalen på Clarion Hotel Wisby. Totalt nio författare kommer att tala om sina böcker och sitt författarskap, uppdelade i tre akter.

– Det blir som vanligt ett väldigt varierat och blandat program med högaktuella författare, säger Christer Boberg på Almedalsbiblioteket.

Det första passet inleds i humorns tecken av Moa Herngren, aktuell med den svarta komedin "Tjockdrottningen". Moa Herngren är även bekant för många som en av personerna bakom succéserien "Bonusfamiljen" i SVT. Hon följs av ytterligare en författare med humorn som vapen, Sara Paborn som är aktuell med romanen "Blybröllop". Avslutar akt ett av Bokens dag gör Carl Jan Granqvist, som tillsammans med Karsten Thurfjell och Hans Wallensteen skrivit praktverket "Måltidsundret", en historik över svensk gastronomi.

Under det andra passet kan man ana en historisk röd tråd. Jan Guillou kommer till Bokens dag för att prata om den senaste delen i romansviten om 1900-talet, "1968". Han följs av Anna Jörgensdotter, aktuell med romanen "Solidärer" om en svensk man som på 1930-talet reste till Spanien för att strida mot Franco. Akt två avslutas av Johannes Anyuru. Tidigare i år utkom han med den starka och poetiska romanen "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" som tar sitt avstamp i ett terrorattentat i en bokhandel.

Först ut under kvällspasset är författaren och journalisten Kristofer Ahlström, som i sin tredje roman "Hjärtat är bara en muskel" till viss del återvänder till barndomsön Gotland. Här får man också lyssna till Elin Olofsson som senare i höst släpper "Krokas", en roman om kärlek och ensamhet och oväntad vänskap i efterkrigstidens Sverige. Dagen avslutas av kocken Tareq Taylor som i sin nya kokbok delar med sig av sin passion för kyckling.

– Ett varierat program som sagt! Vår tanke när vi sätter ihop vår önskelista med författare att bjuda in är att de ska vara högaktuella. Sedan måste man ha lite tur också så att de är tillgängliga just den här dagen, säger Christer Boberg.

Totalt 150 biljetter kommer att säljas till respektive akt, och platserna brukar gå åt.

– Bokens dag i Visby är populär, både bland författarna som gärna kommer hit och bland de gotländska bokläsarna, säger länsbibliotekarie Cecilia Herdenstam.

I vanlig ordning anordnas även Bokens dag för gymnasieelever dagen innan det publika arrangemanget. De gotländsk eleverna i främst årskurs 1 kommer i år att få träffa Anders de la Motte och Simon Häggström.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons