Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Dansgolvet där vinylskivorna regerar

Mer än 3000 LP-skivor pryder hyllorna runt baren, som vetter mot Stora torget. Rock, soul, disco och funk. Vinylbaren på Munkkällaren lockar danssugna och musiknostalgiker i alla åldrar.

Det är svettigt och trångt på dansgolvet som ramar in två sidor av den kvadratiska baren och från högtalarna strömmar The Cures ”Friday I´m in love”. Någon letar fram en platta från en av hyllorna längs väggen och går fram till Sussie Norrby i bardisken för att önska en favoritlåt: Michael Jacksons ”Billie Jean”.

– När jag kommer hit sätter jag på mig min ”adrenalindräkt”. Eftersom jag både blandar drinkar och spelar skivor behöver jag anpassa barjobbet efter låtarnas längd. Det roligaste med att jobba här är utmaningen att hitta en låt som triggar flest folk och får dem att dansa, säger Sussie Norrby och fortsätter:

– Jag brukar spela mjuka härliga låtar med mycket gung i början av kvällen, beroende på vilken publik jag har. Sedan ökar vi tempot och helst ska så många som möjligt kunna texterna på låtarna. Det bästa jag vet är när det blir allsång på dansgolvet.

En låt som garanterat många sjunger med i en sen lördagskväll är Queens ”We will rock you” och Mauro Scoccos ”Sarah”. Sussie har arbetat på Munkkällaren i tretton år – de tio senaste som DJ och bartender i Vinylbaren. De första 3000 skivorna var Munkkällarens ägare Lennart ”Lenta” Rosenlunds privata. Vinylbaren invigdes 1994 med ett stort välkomstparty, då alla gäster fick ta med sig en skiva som lades till samlingen. Under åren har den fyllts på av olika DJ:s som spelat där, var och en med sin specialitet och smak.

Baren är dekorerad med klassiska skivomslag bland uppradade flaskor och hängande glas: Prince, Ted Gärdestad, Village People och musiken från 70-talsfilmen Grease. Sussie visar en skiva med provisoriskt omslag, där någon skrivit med tuschpenna: Joan Jett: ”I love rock n’ roll”.

– Det är en skiva med bra kvalitet som hållit genom åren, medan fodralet slitits ut för länge sedan, säger hon.

På 80-talet var Sussie synthare och artister såsom Depeche Mode spelas ofta i Vinylbaren. Idag gillar hon mycket av den nya elektroniska musiken.

– Men det är inget jag spelar här. Däremot kan några elektriska 90-tals-dängor som ”Rhythm is a dancer” och ”No limit” vara riktiga publikfriare.

I början kom hon hit med färdiga låtlistor, men numera plockar hon låtarna ur huvudet.

– Det blir mycket rock – allt från pop/rock till hårdrock och metal, och så spelar jag disco – gammal soul eller snabbdisco, beroende på vad publiken vill ha, berättar hon.

Hon har sin egen samling med säkra kort för att få igång dansgolvet. Sista låten, den klassiska tryckarlåten, är sannolikt Tomas Ledins ”Snart tystnar musiken” eller Julee Cruises finstämda ”Falling”, ledmotivet till kultserien Twin Peaks.

  • Av: Maria Molin/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-17, 15:33

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons