Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Bungemuseet-jul-580.jpg
Bild: Bungemuseet

Bungemuseet vill skapa ny jultradition

Med inspiration från Jamtli i Östersund vill Bungemuseet skapa en ny jultradition på Gotland. I år kan man nämligen lämna in sin julklappssäck på museet och hämta den hos självaste tomten.

Idén kommer från friluftsmuseet Jamtli i Östersund, som har ett liknande evenemang sedan något år tillbaka. Det är inte alltid det lättaste att hitta någon som kan hjälpa till med tomtebesöket på själva julafton och det kan vara nog så stressigt att hinna med allt annat som ska göras inför julen.

– Utöver Jamtli har detta även prövats på Friluftsmuseet Gamla Linköping där jag tidigare arbetade. Det är en sådan fin idé att alla ska få möjlighet att träffa tomten och få sina paket på julen att det självklart ska finnas även på Gotland, säger museipedagog Viktoria Berglund i ett pressmeddelande.

Hur går det hela till då? Jo, man lägger familjens paket i en välknuten jutesäck och lämnar in den på Bungemuseet efter avtalad tid med Viktoria Berglund, senast den 15 december. Under museets öppettider under evenemanget "Julstämning på Bungemuseet" 17 december kan man sedan hämta sin säck hos tomten.

Paketuthämtning är långt ifrån allt som händer under "Julstämning på Bungemuseet", där julen i det gamla bondesamhället står i centrum. Julborden kommer att stå uppdukade både hos gårdsfolket och tjänstefolket. Halmen är inburen, grishuvudet är garnerat och julhögarna är bakade. Under dagen kommer det erbjudas berättarstunder med Calle Brobäck om nissen och det kommer visas ljusstöpning och brödbak. Mellan skolmuseet och 1700-talsgården är vägen upplyst av marschaller för den som inte önskar åka häst och släde (eller vagn vid brist på snö).

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons