Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Bind julens vackraste krans

Det behöver inte alls vara svårt, och inte speciellt dyrt heller. Med rätt redskap binder du julens vackraste krans. Antingen väljer du den enkla varianten med enbart mossa, gran eller lingonris, eller så går du "all in" med glitter, glansiga kulor och färgglada band! Florist Nina Loquist hjälper dig att binda julens finaste krans.

Vi träffas i det stora växthuset vid handelsträdgården Kryddsmedjan på Österby i Visby som drivs av Josefine Karlsson.  Där har Nina Loquist flyttat in med sin nystartade snittblomsverksamhet  "Ninas Blommor".
På ett stort bord trängs gran- och enris, mossa, kastanjer, kottar, grenar, band, snören, ståltråd och mycket annat material, grejer som är bra att ha när julens krans ska bindas.

Nina har gått ett år på Blomsterskolan i Norrköping och studerat en ettårig påbyggnadsutbildning inom botanisk design vid Vea, statens fagskole för gartnere  og  blomsterdekoratörer i Moelv, 15 mil norr om Oslo. Hon har dessutom praktiserat och jobbat i olika sorters blomsterbutiker i Sverige, Norge och Finland.

Hon kan alltså det här med blommor och kransar. Eftersom det ligger henne varmt om hjärtat binder hon gärna kransar året runt.

Steg ett är att du ger dig ut i naturen och plockar, för här finns det massor av gratismaterial: grenar, kottar, färgglada nyponkvistar, vissna blommor.  
Rota även hemma efter roliga band, tyg, knappar och dekorationer att stoppa i kransen. Kanske har du lite kanelstänger eller anis i skafferiet? 

Nina Loquist brukar samla på sig en hel del när hon är ute och går med sina hundar och har fickorna fulla av material när hon kommer hem från sina promenader. 
– Man måste inte gå och handla, det finns hur mycket som helst att plocka, bara man har fantasin. Blad, gräs, kottar, kastanjer, strån, drivved, nypon, snöbär, kärleksört. Ibland tycker nog min sambo att jag är lite jobbig. Han brukar få hjälpa mig att släpa hem fynden, säger hon och skrattar.

Nina tar fram en halmstomme som hon köpt, men berättar att man lika gärna kan använda sig av en ståltråd som man virat tidningspapper runt.  Skillnaden är att det blir lite jämnare att binda med en halmstomme. Använder man ståltråd så kan den böjas runt exempelvis en hink, så att den blir rund och fin i formen.  Man kan också använda bara ståltråd men då blir det en tunnare krans.

Hon tar två grankvistar som är ungefär fem centimeter långa och snurrar med en tunn grön metalltråd runt buketten, fortsätter med ytterligare några kvistar och fortsätter så ett tag. Det gör inget om kvistarna är lite olika långa, det skapar bara mer liv i kransen. Vill man ha den jämn så ska det vara ungefär lika långa.
 
Nina använder sig av två olika gransorter med lite kraftigare barr: Nobilis och den mjuka gransorten Nordmannia.  Det går såklart lika bra med vanlig skogsgran, men den barrar och sticks lite mer.  Granriset kan du fråga efter i blomsterhandeln om de fått över när de till exempel ska fixa till granar, det brukar man kunna få köpa för en billig penning.
– Utomhus håller grankransar längre, det är värmen som gör så att den blir ledsen.
När hon bundit in en bit på kransen med granris blandar hon upp med mjuk en och gör små grupperingar för att kransen ska få lite olika nyanser av grönt. Mjuk en brukar finnas att handla i blomsteraffärer och är inte taggig som vanlig en. 
– Jag tycker det är så roligt att göra det här, säger hon och lyser.

 Efter ungefär tjugo minuter är den första kransen klar. Till upphängning använder hon sig av ett rött sidenband, och så sticker hon i några små grå alkottar, en liten domherre och några kastanjer som hon trycker en lång nål rakt igenom.  Två kanelstänger som limmats på varandra blir en fin dekoration med ett natursnöre runt. 
Vill man göra en krans att ha inomhus kan man till exempel använda mossa. Mossan sprejar man bara lite vatten på när den börjar torka, den kan till och med hålla till nästa år, på med lite vatten så är den som ny igen!
Om man ska göra en krans av murgröna eller lingonris ger Nina rådet att binda kransen rätt så omgående efter att det plockats, eller förvara den utomhus tills det är dags. Murgrönan kan bli ful i färgen om den får ligga för länge. Det är en fördel att använda sig av den äldre sorten som är flerbladig och grövre med grönare blad.
– Det är ju så fantastiskt här på Gotland att vi har så mycket murgröna, det är verkligen en dröm för en florist.  Mina kollegor på fastlandet är riktigt avundsjuka!

Av beige spansk mossa med långa halmliknande trådar som Nina köpt hos en grossist gör hon en enkel liten krans där hon fäster små lila limoniumblommor i myrtentråd, en silvrig tråd som inte syns i den beiga mossan. Blommorna fäster Nina på tråden och lindar sedan runt den enkla kransen. Därefter fäster hon en tunn kvist med en liten kotte som hon hittat på en av sina promenader.  Allra sist tar hon ett tjockt snöre av ull och gör en rosett runt kransen.


Ett annat tips som Nina har är att blanda buxbom och granris i en krans. Men den ska vara utomhus, eftersom buxbom luktar rätt illa.
Hon gillar själv det mjuka, naturliga och enkla, och vill helst inte använda plastblommor i sina kransar.
– Men självklart så kan man beställa en krans med tygblommor om det är så att någon är allergisk eller av annan anledning inte kan ha levande material. Det viktigaste är att kunden får det som han eller hon vill ha. Men prägeln på arbetet är att det vanligtvis inte förekommer plast i någon form.

Hemma hos Nina hänger det för tillfället en helt vanlig mosskrans med olika sorters vitmossa och ett vitt spetsband. Till jul blir det en grankrans med rött band och någon söt tomte.


Tänk på.... Naturen och gör inte något som skadar träd, rötter och markägare arga! 

Ninas tips:  Så lyckas du med din krans:
• Du kan spara din halmstomme till nästa år, ta bort det gamla granriset så behöver du alltså inte kasta den.
• Använd ståltråd eller hönsnät som stomme.
• Cornellgrenar är röda och fina att använda.
• Klipp upp ungefär lika stora bitar av bindmaterialet (gran,ene för att få en jämn form på kransen).
• Om man tycker om färg och använder en glansig tråd så blir det ett dekorativt inslag.
• Kransen kan användas till så mycket mer än att bara hänga på dörren:
Till en bordsdekoration med ljusarrangemang till exempel,  men se till att det finns fukt runtomkring!
• Ju fler som skapar tillsammans desto roligare!


 

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons