Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Billiga sommaraktiviteter för barn

Semesterkassan sinar fort, särskilt om man ska ta med familjen till Gotland. Tur då att det finns många aktiviteter för barn som är helt gratis eller kostar en mindre peng. Gotland.net listar aktiviteter för barn som inte kostar mer än 50-lappen.

Lekparker
Totalt finns det 39 lekplatser på Gotland varav cirka hälften i Visby. En av de mest besökta lekplatserna i Visby ligger alldeles intill Östercentrum, Hästarnas dal. Lekplatsen har ett naturtema med bland annat trähästar och stall.

Nere i Almedalen finns ytterligare en välbesökt lekplats. Den har ett trädgårdstema med odlingslådor med ätbara bär och trädgårdsfigurer som exempelvis nyckelpigor, katter att fika med och klappa, igelkottar, kålmaskar och fåglar. Där finns även klätternät, rutschkana och gungor.

Strax söder om Söderport hittar du Tallundens lekplats som ligger mitt i en backig park vilken vintertid lockar till pulkaåkning.

I Brissund, några kilometer norr om Visby ligger lekplatsen Pannkaksträdet, uppbyggd kring ett av Gotlands största träd. Här kan de som vill grädda pannkakor över öppen eld, samtidigt som det finns möjlighet till massor med lek. Pannkaksträdet i Brissund har öppet alla dagar i juli. Inträde kostar 30 kr.

Samtliga lekplatser hittar du på regionens hemsida. Förutom lekplatserna på parkmark i Visby finns lekplatser på skolor och förskolor.

Öppen gård
Öppen gård är ett initiativ taget av LRF för att främja barns intresse för djur och djurhållning. Varje sommar öppnar några av Gotlands gårdar för allmänheten. Här kan du titta på och klappa kaniner, grisar, hästar, lamm och fler djur därtill. Ponnyridning och att åka på hölass är andra populära aktiviteter som anordnas på de gotländska gårdarna. 

Sudervange Lärbro. Öppet 26 juli samt 2, 9 augusti.

Graute Gård Hejnum. Öppet 26 juli och 2, 9 augusti.

Botvalde Gothem. Öppet 26 juli.

Rommunds Gammelgarn. Öppet 26 juli och 2 augusti.

Bunge Hägur Fårösund. Öppet 26 juli och 2, 9 augusti.

Barnvänliga stränder
Gotland har många barnvänliga sandstränder. I Visby finns Gustavsvik, Norderstrand och snäck. På Gotlands östra sida ligger badorten Ljugarn som med sin långa strandremsa och grunda vatten är en riktigt barnvänlig strand. På Gotlands västra sida hittar du stränderna Tofta strand och Tofta södra.

Gustavsvik
Gustavsvik är en populär badplats med brygga 2 kilometer norr om Visby. Badplatsen ligger belägen på en drygt 200 meter lång, storkornig sandstrand. Brygga med stegar och ramp ner till vattnet gör det lätt att hoppa i plurret även för badkrukor.

Norderstrand
Norderstrand breder ut sig över en 200 meter lång remsa på gång- och cykelavstånd från Visbys centrum. Norderstrand är långgrund med grov sandstrand och stenbotten. Du når lite djupare vatten via långa badbryggor, och badandet sker i huvudsak från brygga.

Snäck
Den 300 meter långa stranden vid Snäck breder ut sig över finkorning sand som  bjuder in till en mjuk viloplats med god översikt över badande barn. Du finner Snäck några kilometer norr om Visbys centrum. Den långgrunda stranden är barnvänlig men också lättillgänglig med sitt grunda vatten och sina badbryggor.

Du hittar fler badstränder här.

Leta fossil
Överallt på Gotland hittar du fossil, denna lilla sten av förtidsdjur från tiden då Gotland låg vid ekvatorn. Det är helt okej att plocka på sig några fossiler att ta med hem, däremot får man inte göra någon åverkan på naturen genom att hacka loss bitar av fossil. Trevlig jakt!

Barkbåtar för barn i Botan
I DBW:s Botaniska trädgård i Visby anordnas barkbåtsbygge och race för barn. Tillsammans med Lisa Örtbrandt tillverkas barkbåtar som sedan seglas ner för bäcken. Bark och kniv finn på plats. Deltagare samlas vid bäcken varje dag den 26 juli till den 20 augusti klockan 11.00. Gratis.

Skaparverkstaden
På Bergmancenter på Fårö ligger Skaparverkstaden. Om du tycker om att måla, spela teater eller bygga är detta en aktivitet för dig. I skaparverkstan finns även utrustning för att skapa bild och animationer.  Skaparverkstaden håller öppet alla dagar 12-16 till och med 20 augusti. Pris: 30 kr.

Lagrets ungdomsgård aktivitetspark
Vid Lagrets ungdomsgård hittar du en gratis aktivitetspark för alla åldrar. Aktivitetsparken ligger i  Visby och håller öppet tisdag – lördag mellan 15 - 20 fram till 31 augusti. Pris: Gratis.

Gratis evenemang som barnen garanterat tycker om

Barndagen
Barndagen lördagen den 29 juli på Almedalens scen bjuder på musik, show och underhållning med banden Jompa, Mamman & Pappan och Tore and the No Smokers. Barn i alla åldrar och vuxna med barnasinnet i behåll är välkomna.

Visby motordag
Den 29 juli är det dags för Visby motordag, utställningen som är full av smattrande utställningsobjekt; lastbilar, traktorer, mopeder, motorcyklar, jänkare, jeepar och mycket mer. Visby motordag är gratis, så när som på en liten peng i parkeringsavgift.

Gotland dog show
Den 5-6 augusti är det dags för Gotland dog show vid Oskarsstenen i Visby. Ett tillfälle att se mängder av olika hundraser.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons