Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Avtryck av tiden på Hau galleri

På Hau galleri visas utställningen "Imprints of time". En utställning fylld av avtryck som ger mängder av intryck.

Hau gård har i 20 års tid varit i glaskonstnären Göran Wärff och formgivaren Lena Nilsson Wärffs ägo. Sedan 16 år tillbaka driver de Hau galleri och sommartid visar de tematiska konstutställningar samt driver en konsthantverksbutik.

– Vi startade galleriet 2001 och 2005 hade vi en utställning med temat ”Om vatten”. Då ställde Magdalena Nilsson ut sitt examensarbete från Konstfack. Det var ett verk i glas vid namn ”Daggkåpa” som samlade vatten. Nu ställer hon ut igen i årets utställning ”Imprints of time” tillsammans med Lis Husberg, säger Lena Nilsson Wärff entusiastiskt.

Hon förundras över hur före sin tid Magdalena Nilsson var. Redan 2005 pekade hon på vattenfrågan som just nu är högaktuell på Gotland. Därför visas glaskupan i år igen, förutom Magdalena Nilssons skulpturer i porslinslera, bronser, tuscher och silkscreentryck på kakel. Alla med naturmotiv: berg, grushögar och horisonter.

Visar sin konst gör även 97-åriga Lis Husberg som önskade sig en utställning på Hau galleri i födelsedagspresent. I främre galleriet visar hon upp sina lekfullt dansanta kol- och oljepastellteckningar. Även de en sorts tidsdokument, avtryck i tid och rum. Dessutom visar Göran Wärff, snart 84 år, ”bitar” ur sitt arkiv från en lång och framgångsrik verksamhet som glaskonstnär vid flera av de stora, svenska glasbruken. Lena Nilsson Wärff visar delar ur sin ”Tatami kilim collection”, det vill säga mattor i det japanska formatet 90 gånger 180 centimeter eller så kallad dubbel tatami som är 180 gånger 180 centimeter.

– Varje matta görs i maximalt åtta exemplar, förklarar Lena Nilsson Wärff och visar hur samma design med samma infärgning av ullgarnet ändå ger en avsevärd skillnad i uttrycket beroende på vävtekniken i en kelimvävd kontra en handknuten matta.

Göran Wärff, som är bördig från Slite, förklarar att längtan hem till Gotland fanns där ständigt under alla åren på fastlandet.

– När vi tog över Hau gård, som har anor från bronsåldern och är byggnadsminnesmärkt, var det självklart för oss att vi skulle starta en verksamhet. Så när spåntaket väl var omlagt på den 60 meter långa ladan år 2001, startade vi Hau galleri.

Nu närmar sig tjugoårsjubileet med stormsteg för det lilla galleriet med det stora innehållet som sjuder av färg och formprakt.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons