Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Möt våren på Gotland.jpg
Bild: Montage

9 tips för dig som vill besöka Gotland i vår

Sommaren i alla ära, men få saker slår en vacker vårdag på Gotland. När solen värmer våra kinder och knopparna slår ut i full blom förvandlas ön till Edens lustgård. Har du tankar på att åka till Gotland i vår? Här kommer några tips på vad du kan hitta på!

 Malin Stenström

1. Njut av det oändliga matutbudet
Våren är primörens högtid. Runtom öns gårdsbutiker finner du sparris och rabarber, och ute i det fria kan du plocka din egen ramslök och kajplök. För den som söker inspiration finns exempelvis mat- och dryckesfestivalen Gotland gastronomy 26-29 april samt Grillfestivalen 12-13 maj, som fokuserar på närproducerad mat och grillar.

 

Malin Stenström

2. Fynda bland alla loppisar
På Gotland är hållbarhetstänket framträdande och ju varmare det blir, desto fler loppisskyltar dyker upp längs de gotländska vägarna. Ge dig ut på en härlig utflykt och vi kan garantera att du kommer att finna allt från små charmiga loppisar till större marknader. Men stressa inte på vägarna – loppisskyltarna kan dyka upp när du minst anar det!

 

Henrik Radhe

3. Träna i den gotländska idyllen
Få saker ger lika mycket energi som en promenad eller löptur i den första vårvärmen. Runtom i Visby, som Norderstrand, Tallunden och Visborg, finner du fräscha utegym, som vem som helst får använda. Är du sugen på en större utmaning kan du anmäla dig till något av alla lopp som arrangeras på ön. Varför inte testa ladingsränne den 23 maj? Ladingg betyder ju faktiskt vår på gutamål.

 

Henrik Radhe

4. Invig årets badsäsong
Du kanske måste vara lite galen för att göra detta – men du lever ju bara en gång. Den 1 april arrangeras det traditionsenliga vårdoppet – oavsett väder och temperatur. Gotlänningar och modiga besökare samlas vid Snäckgärdsbaden och ger sig därefter gemensamt ut i det uppfriskande vattnet.

 

Malin Stenström

5. Låt dig hänföras av den gotländska konsten
Gotland har blivit ett Mecka för konstnärer. Var du än åker kommer du med all säkerhet att passera ett galleri som är öppen för allmänheten. Den 10-13 maj arrangeras Öppna ateljéer, då öns konstnärer, hantverkare och formgivare välkomnar dig till deras ateljéer och bjuder in till personliga samtal om konst, liv och verk. Den 30 mars, på långfredagen, invigs Vårsalongen, där allt från glada amatörer till välrenommerade konstnärer ställer ut sina verk.

 

Hanna Mi Jakobson

6. Unna dig en avkopplande stund
Vad sägs om en avkopplande stund Burgsviks havsbastu, eller en simtur på Fröjel resort, eller varför inte lite massage på Selma city spa? På Gotland finns oändliga möjligheter att bli riktigt avslappnad.

 

Malin Stenström

7. Gå världens längsta påskmarsch
På skärtorsdagen går gotlänningarna man ur huse för att tillsammans marschera genom Visby. Knyt sjaletten runt huvudet och måla kinderna rosenröda, sedan är du redo för 45:e upplagan av den populära paraden som brukar locka omkring 4 000 utklädda barn och vuxna. Alla som är utklädda får ett påskägg!

 

Malin Stenström

8. Se de nyfödda russen på Lojsta hed
Framåt slutet av april brukar de första fölen för året födas i den viltgående russflocken på Lojsta hed. Då går russen fortfarande i sin vinterhage nära parkeringen vid Gerum korsgata och de brukar vara ganska enkla att få syn på. Om du vill vara säker på att få se hela flocken samlad så rekommenderas ett besök i samband med hingstsläppet den 27 maj.

 

Joel Nilsson

9. Njut av årets första glass
I Visby finns alla chanser att äta en riktigt god – det svåraste är att bestämma vad man vill ha. I glassbaren i hamnen finns över 250 spännande smaker att välja bland, och i glassbaren på Hästgatan tillverkar man sin egen glass med mycket kärlek och grädde.

  • Publicerad 2018-03-12, 14:13

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons