Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Smultronstallen-juli-580.jpg

10 smultronställen i juli

En tur till lugnet på Lilla Karlsö, eller ett dopp på fartfyllda Sudersand eller i det turkosskimrande Blå lagunen? Juli har massor att erbjuda för alla smaker - här tipsar vi om de riktiga guldkornen!

En tur till mysiga Lilla Karlsö  


Foto: Maria Molin

Kika på sälar, sillgrisslor, tordmular och spana in Gotlands största rauk. Allt det här och mycket mer kan du göra på magiska Lilla Karlsö. Dessutom kan den platta och nästan helt runda ön skryta med att den är Sveriges enda fågelberg tillsammans med sin syster-ö Stora Karlsö. Du kan dessutom bo över eftersom det finns ett litet vandrarhem, men då bör du ta med dig matsäck, för det finns ingen kiosk eller restaurang här!

Bad och lek vid Blå lagunen


Foto: Jenny Kiderud

Alla pratar om Blå lagunen - kalkbrottet med det turkosskimrande vattnet, som nästan ger en magisk medelhavskänsla. Här slet man tungt förr i världen, men nu är de bara en plats för njutning. Tips: Eftersom kalkbrottet är ett riktigt poppis badställe rekommenderar vi ett morgon- eller kvällsdopp när det är mindre folk.  

Ta en selfie på Galgberget


Foto:Kerstin Klint

En promenad till Galgberget är ett måste för alla som besöker Visby. Idag är Galgberget ett skönt rekreationsområde med havsutsikt, men precis som namnet antyder har Galgberget en riktigt ruskig historia: här hängdes de dödsdömda. Tips: Passa på att göra ett besök i solnedgången och ta en selfie när solen sänker sig i havet - här behövs inget filter, på varken dig själv eller på utsikten.

Högklint - magiskt och romantiskt


Foto: Jenny Kiderud

Får vi bjuda på en romantisk utsiktsplats? Högklint är en av Gotlands mest omtyckta turistattraktioner. Besök gärna Högklint för att se en färgsprakande solnedgång, magiskt och romantiskt – vi lovar! Dessutom är Högklint en riktig klassiker för picknick. Här kan verkligen en känsla av svindel infinna sig på den 50 meter höga utsiktsplatån som stupar ner i havet. Var försiktig och håll i barnen när du njuter av den imponerande utsikten åt både norr mot Visby och söder.

Slingriga stenmurar i Grötlingbo


Foto: Kerstin Klint

När du är på södra Gotland, lova att du gör en avstickare till Grötlingbo! På Grötlingbo ringväg färdas man på en av Gotlands kanske mest intressanta medeltida vägar, med vackra meterhöga gamla stenmurar som slingrar sig längs det bördiga landskapet, tätt, tätt intill vägen. Fascinerande är att den åtta kilometer långa vägen har haft samma sträckning sedan många hundra år tillbaka.


Fikapaus vid Grynge fiskeläge


Foto: Jenny Kiderud

Längs den gotländska kusten finns det massor av gamla fiskelägen. Ett av de vackraste och mest välbevarade hittar man i Grynge. Ta med dig en fikakorg och njut av strandbodarna från 1700-1800-talet som ligger tätt på rad. Du kan dessutom passa på att ta ett dopp vid den långsträckta och badvänliga sandstranden Gryngsvik alldeles intill.

Gotlands Motornostalgi vid lantbruksmuseet i Havdhem um


Foto: Erik Guldström

Gotland har massor av museipärlor, Gotlands lantbruksmuseum är ett av dem!
I samlingarna på den gamla gården vid Spenarve i Havdhem finns massor av traktorer, redskap, foton, en skolsal och gamla kläder. Här kan du få en riktig historielektion i hur lantbruket fungerade för hundra år sedan. På gården finns  dessutom  en skolsal med gamla planscher, kulramar och räknestickor, ett tvätteri, en snickarbod och ett skomakeri.

Gör en tidsresa på Norrbys museigård


Foto: Maria Molin

När man öppnar grindarna till Norrbys Museigård är det som att göra en tidsresa till 1940-talet. Här bodde syskonen Edvin, Martha och Erik, och när Martha dog 1995 hade hon testamenterat gården till Gotlands Fornvänner. Gården är öppen sommartid då den också visas dagligen av värdfolk i tidstypiska kläder. På gården finns lamm, hästar, grisar, höns och kaniner. Här finns också ett café och en natur- och kulturstig man kan gå på egen hand.

Se solnedgången vid Gamle hamn


Foto: Bosse Eriksson

Raukområdet vid Gamle hamn är ett av Fårös populäraste utflyktsmål. I naturreservatet finns Fårös mest berömda rauk, "Kaffepannan" eller "Hunden". Glöm inte kameran när du besöker Gamla hamn! Som du ser ovan kan du få till den där riktigt maffiga solnedgångsbilden från Gotland med extra allt: sol, raukar och vatten.


Strandhäng på Sudersand


Foto: Bosse Eriksson

Sudersand är både en stilla skönhet och färgglad fartfläkt beroende på när på dygnet och vid vilken årstid du är där. Sudersand räknas som en av Gotlands allra finaste badstränder och löper i en flera kilometer lång och bred, mjuk böj. Det är en barnkär, långgrund strand som varma dagar är proppfull med folk, rena rama playan med bar och beach volleyboll.

  • Av: Jenny Kiderud och Kerstin Klint, Gotland.net
  • Publicerad 2017-07-01, 09:48

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons