Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotska Sandön

Drömmer du om en vidsträckt strand där sanden är mjuk och följsam under dina bara fötter, en plats där du kan vara ensam med det öppna havets horisont? Där du senare kan slå dig ner i den varma sanden efter ett kvällsdopp i solnedgången. På Gotska Sandön kan du få en strand för dig själv i flera timmar.

Hela Gotska Sandön är sedan 1963 en nationalpark som förvaltas av länsstyrelsen på Gotland. Två tillsynsmän tjänstgör på den ensliga ön fyra mil norr om Fårö året runt. På sommarsäsongen finns lägervärdar som tar hand om turisterna och fraktar bagaget till lägerplatsen. Det finns ingen kiosk eller affär på ön utan besökarna tar med sig egen mat.  

Gotska Sandön saknar hamn och Las Palmas är den enda stranden där det är tillräckligt djupt för att båten ska kunna nå stranden. Vid kraftig dyning eller pålandsvind får man ta iland passagerarna i gummibåt till en annan strand. När besökarna  kommit iland får de vandra till sin stuga, vandrarhem eller tältplats mellan en till nio kilometer.

Idag finns inte någon bofast befolkning på Gotska Sandön. Tidigare var Sandöns befolkning större, man bedrev fårskötsel, åkerbruk och fiske. Innan fyrarna automatiserades arbetade flera fyrvaktare på ön.

Överresan sker med båten m/s Gotska Sandön från Fårösund eller Nynäshamn och tar cirka två timmar. Det går turer tre till fyra gånger i veckan från mitten av maj till en vecka in i september.

Alla bor på lägerplatsen eller i fyrbyn strax intill. Det finns flera boendealternativ: stuga, vandrarhem, hyrtält eller eget tält.

  • Areal: 4 490 ha
  • Gotska Sandön är  9 km lång och 6 km bred. 
  • Nationalparken inrättades 1909, utvidgades 1963 och 1988. 

Läs ett resereportage från Gotska Sandön
Här bokar du din resa till Gotska Sandön

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons
Annons