Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Husbil-innifran-580.jpg
Bild: Joel Nilsson/Gotlands Allehanda

Upplev Gotland med husbil

Pittoreska fiskelägen, vackra kustvägar, kultur och härliga stränder. Det är något av det som lockar allt fler husbilsägare till Gotland. Här hittar du tips och inspiration för dig som planerar en husbilssemester på ön.

Drygt 4000 husbilar rullade under 2014 ombord på Destination Gotlands färjor i Nynäshamn och Oskarshamn med siktet inställt på Visby. Det är ungefär 600 fler än året innan.

Kenth Jönsson bor i Skåne, men kan troligen mer om Gotland än de flesta gotlänningar. Han har tidigare bott nio år i Stenkumla och tillsammans med sin fru besöker han numera Gotland fyra till sex gånger per år med husbil.

– På sommaren brukar vi åka till Kroatien och Gotland. Har vi lite mindre tid på oss väljer vi Gotland. De båda platserna är ganska lika, säger Kenth Jönsson.

Som erfaren husbilscampare bad vi honom dela med sig av sina bästa tips för en lyckad husbilssemester på Gotland.

Upplev Gotland med husbil

Det första man behöver, i synnerhet om man kommer till Visby med en sen kvällsfärja, är en plats där man kan stå för natten. På centrala parkeringsplatser i Visby får man inte övernatta, utan hänvisas till ställplatsen Park and Stay någon minuts körning från Visby hamn eller till platser utanför centrala staden.

– Vi brukar köra in på P18-området i södra Visby där det finns bra platser att stå på. Efter frukost dagen efter rullar vi vidare söderut längs kusten, säger Kenth Jönsson, som tycker att Gotland, möjligen med undantag av just Visby, är väldigt husbilsvänligt.

Upplev Gotland med husbil
Så här tillbringar Kenth Jönsson gärna semestern, tillsammans med familjen. Foto: Kenth Jönsson

Kenth tipsar om att det finns 35 ställplatser på Gotland, och ytterligare flera hundra platser där man kan stå en natt utan att bryta mot några lagar eller regler.

– Det finns omkring 400 platser att välja bland. Vi är alltid noga med att följa parkeringsreglerna. På en parkeringsplats parkerar man, inget annat. Vill man till exempel sätta upp bord, stolar och en markis så kan man ofta göra det i naturen nära parkeringsplatsen, och då är det allemansrätten som  gäller, säger han.

Upplev Gotland med husbil

Kenth nämner Katthammarsvik, Hoburgen, Högklint och Gotlands alla fiskelägen bland de platser han gärna besöker med husbilen.
– Men det finns hur mycket som helst att se på Gotland, det beror alldeles på vad man tycker om. Man kan hålla på att åka runt på ön i 10 år utan att hinna se allt, säger han.

Själv brukar han köra cirka 10 mil per dag under sin semester. 
– Inom den radien kommer man att hitta allt man behöver: restauranger, butiker och massor av fina platser.

Upplev Gotland med husbil

Bra att veta

Resan
Det går utmärkt att ta med sig husbilen eller husvagnen på Destination Gotlands färjor. Om ni är flera i bilen kan det löna sig att kika efter "Alla+bilen-priser i prislistan, ett paketpris som inkluderar fordon och upp till fem resenärer.

Campingplatser
På Gotland finns ett flertal campingplatser där du kan checka in med husvagn och husbil. De flesta av dem ligger precis vid havet.
Hitta campingplatser på Gotland

Några regler vid fricamping
På de flesta ställen (tomtmark undantagen) får man stå med husbil eller husvagn ett dygn utan markägarens tillstånd. Om man ställer sig nära ett bostadshus hör det dock till god sed att fråga ägaren om det är ok innan man parkerar för natten.

Grundregeln om 24 timmars uppställning gäller även på rastplatser och skyltade p-platser vid exempelvis besöksmål och stränder, men undantag förekommer. Om uppställning inte är tillåten, eller tillåts under kortare tid, så visas det på tilläggstavlor på p-platsen.

Gotlands natur är känslig, och precis som i övriga Sverige är det förbjudet att köra i naturen, tex på våra stränder. Det går däremot bra att tillfälligt ställa upp sitt fordon alldeles intill en väg som nyttjas av allmänheten.

Påfyllning av färskvatten
Sin färskvattentank fyller man i första hand på på någon av öns campingplatser. Runtom på ön finns också så kallade vattenutkastare, små gröna stugor med kran. Från dessa får man göra mindre vattenuttag, tex fylla en dunk för husbehov, men de är inte till för att fylla hela tankar.

Sopor
På Gotland sorterar vi våra sopor i kompost och brännbart, tidningar och förpackningar. Står du på en campingplats använder du deras sopanläggning. Om du fricampar kan du istället köpa en betalsopsäck i mataffärer eller på färjorna. En säck kostar 83 kronor och rymmer upp till 15 kilo. När säcken är full lämnar du den på regionens återvinningscentraler eller på den sommaröppna mottagningsstationen på Fårö.

Gråvatten/svartvatten
Tömmer sitt avlopp gör man antingen på någon av alla campingplatser eller ställplatser med tömning eller vid Visby avloppsreningsverk strax söder om Visby hamn.

Bra länkar vid reseplanering
Här hittar du information, karta och GPS-koordinater till Gotlands campingplatser, besöksmål och stränder.

www.husbilsklubben.se finns ställplatslistor och mycket annan nyttig information för husbilsägare. För att ta del av allt som finns på sajten krävs medlemsskap, som kostar 100 kronor per år.

Länsstyrelsen på Gotland har satt samman en utflyktsguide till gotländska naturreservat som finns att ladda ner på nätet.

www.youtube.com finns mängder av fina filmer från Gotland som kan ge inspiration.

Naturvårdsverkets hemsida finns en bra broschyr om allemansrätten att ladda ner.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons