Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hitta-billigaste-580.jpg
Bild: Destination Gotland, SAS, BRA

Hitta billigaste Gotlandsresan

Det finns pengar att spara för dig som planerar din Gotlandsresa. Båt eller flyg, helg eller mitt i veckan, sista-minuten eller vara ute i god tid? Här hittar du tips på hur du kommer åt de billigaste biljetterna med både färja och flyg.

BÅT
Destination Gotland
Sjövägen tar man sig året runt till Gotland med Destination Gotlands bilfärjor från Nynäshamn och Oskarshamn, samt sommartid från Västervik. Biljettpriserna varierar beroende på hur attraktiv en avgång är.

– De billigaste biljetterna finns i anslutning till avgångar under nätterna och mitt i veckan under sommaren, säger Destination Gotlands marknadschef Johan Lindvall.

2017 kostar den billigaste personbiljetten för en vuxen resenär 95 kronor. Då får man inte en numrerad sittplats, utan sitter i ekonomisalongen vid restaurangtorget under överfarten.

För pensionärer, barn, ungdomar till och med 25 år och studenter finns särskilda rabatter, och barn upp till 2 år reser gratis. Rabattens storlek varierar mellan de olika grupperna och mellan olika avgångar.

På vissa avgångar finns så kallade "Alla+bilen-priser", ett paket för upp till fem personer med fordon som kostar från 895 kronor. Det kan vara ett prisvärt alternativ om man är några stycken som reser tillsammans.

Ett annat tips för den som vill spara pengar är att boka via nätet, eftersom biljettpriset då blir cirka 5 procent lägre än vid bokning via telefon eller på färjeterminalerna. Johan Lindvall tipsar om att det också är via sökning i bokningstjänsten på hemsidan som man lättast hittar de biligaste biljetterna.

På frågan om Destination Gotland kommer att ha särskilda kampanjer inför sommaren med extra låga priser svarar Johan Lindvall:

– Vi arbetar med olika kampanjer över hela året och kommer säkerligen göra det även under sommaren, men än är det för tidigt att säga exakt vad det innebär. Vi är just nu inne i en kampanj med biljetter för 95 kronor på massor av avgångar under påsklovet.

FLYG
BRA
Med BRA flyger man året runt till Visby från Bromma, Malmö och Göteborg. Under sommaren finns även direktlinjer från Umeå, Sundsvall, Ängelholm, Norrköping och Helsingfors, och årets nya destination Östersund/Åre. Bolaget har en dynamisk prissättning där tillgång och efterfrågan på respektive flight avgör biljettpriset.

– Lägsta ordinarie pris ligger på 448 kronor under 2017. För ungdomar upp till 25 år, seniorer och studenter finns särskilda rabatter, berättar Sakarias Ronquist, regionchef på Gotlandsflyg.

Sakarias tipsar om att man ska boka i god tid om man vill ha tag i de billigaste biljetterna, och att det är bra att vara lite flexibel när det gäller avgångstid. Att resa mitt på dagen tidigt i veckan är ofta billigare än att resa tidigt på morgonen närmare veckoslutet. Torsdagar, fredagar och söndagar är de största resdagarna, så kan man undvika dem så kan det finnas pengar att spara.

– Nytt för i år är att medföljande barn reser med 90% rabatt på ordinarie pris under perioden 10 juli till 13 augusti. Den rabatten gäller för barn mellan 2-11 år. Är man under två år flyger man alltid gratis, säger Sakarias Ronquist.

Bästa sättet att hålla koll på nya kampanjer är att prenumerera på BRA:s nyhetsbrev eller att följa dem på Facebook.

– Vi firar snart 1 år och kommer att släppa 10.000 biljetter för en krona plus skatter och avgifter. Biljettpriset landar då på cirka 100 kronor och gäller på alla våra linjer, säger Sakarias Ronquist.

SAS
Flygbolaget SAS trafikerar Visby året runt från Stockholm Arlanda.

– Vi utökar kapaciteten ytterligare till Visby i år med omkring 10 procent fler stolar, och precis som förra året erbjuder vi flygresor från 449 kronor, säger Fredrik Henriksson på SAS pressavdelning.

På SAS hemsida finns en lågpriskalender där man enkelt kan se på vilka avgångar de billigaste biljetterna finns. Även hos SAS finns också rabatter för barn och ungdomar, och spädbarn upp till två års ålder som reser i vuxens knä flyger gratis.

Om det blir några särskilda kampanjer att hålla utkik efter i år är än så länge oklart.

– Vi har löpande olika typer av kampanjer, men kan inte i nuläget säga om det kommer att vara någon specifik på just Visby, säger Fredrik Henriksson.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons