Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Cykel 1060.jpg

Cykla på Gotland och cykeluthyrning

Gotland är en av Sveriges bästa platser för en cykelsemester. På stora och små vägar, cykelbanor och stigar tar du dig runt hela ön från Fårö i norr till Hoburgen i söder.

Ett väl utvecklat vägnät med få jobbiga uppförsbackar, bland det soligaste sommarvädret i landet och vacker natur bakom varje krök. Det är något av allt Gotland har att erbjuda dig som cykelturist. 

Cykel - att hyra eller ta med
Om du vill ha din egen cykel med dig till Gotland så går det förstås alldeles utmärkt. När du tar med dig cykeln på Destination Gotlands färjor checkar du in via fordonsincheckningen vid terminalerna i Nynäshamn eller Oskarshamn.

Om du vill slippa ta med dig cykeln på båten så kan du istället hyra både cykel och eventuell campingutrustning när du kommit iland på Gotland.  

Philip Willners tipsar om fina rundor
Vart ska man åka då? Cykelentusiasten Philip Willners, som bland annat ligger bakom motionsloppet Gotland360, har hjälpt oss att ta fram fyra förslag till fina cykelrundor på Gotland. Samtliga rundor är drygt sju mil långa och längs vägen finns mycket fint att stanna till och se på.

Philips cykelrundor:
Cykla på Fårö:   Bland stenmurar, raukar, färistar och så Bergman såklart.
Cykla på östra Gotland: Ljugarn, Gunnfjauns kapell, gamla fina vägar och rökt fisk.
Södra Gotland: Våradonis, Hoburgen, stenmurar och ett lummigt landskap.
Visby med omnejd: Högklint, Kneippbyn, Lummelundagrottorna och Brucebo.

Boende längs vägen 
Många som cyklar på Gotland väljer att bo i tält. På Gotland kan du slå upp ditt tält nästan var som helst, men du måste givetvis beakta de regler som finns angivna i Allemansrätten och som satts upp av myndigheter och militär. 

Längs vägarna finns också vandrarhem, campingplatser och små bed & breakfast där du kan ta in för natten, restauranger och caféer för matpauserna och förstås en fantastisk natur.

Ytterligare kartor och information
Runt hela Gotland finns en kustnära och naturskön cykelled. Cykelleden är skyltad med blå skyltar och finns beskriven i broschyrer och böcker. För dig som vill upptäcka Gotland på egen hand underlättar det om du är utrustad med en bra karta eller cykelbok.
Beställ cykelkartan Gotland
Cykelleden på Gotland - PDF
Vägkarta Gotland 

  • Senast ändrad 2017-11-20, 15:01

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons
Annons