Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Fåröfärjan-580--.jpg

Bästa knepen att komma med Fåröfärjan

Resan med bilfärjan från Fårösund till Fårö tar cirka åtta minuter, men väntan på att få åka med är ofta desto längre en solig julidag. För att minska köerna har Trafikverket beslutat att ta in en tredje färja i sommar.

Fåröfärjan mellan Fårösund på Gotland och Broa på Fårö drivs av Trafikverket och är avgiftsfri. Färjan återvänder omedelbart efter lossning och lastning från Fårö.

Ändå bildas det ofta långa köer under högsommarveckorna, under dagen i Fårösund och mot kvällen på Fårö. Därför har Trafikverket beslutat att ta in en tredje färja under perioden mellan den 3 juli och den 13 augusti för att kunna gå tätare turer.

Mellan klockan 9 på morgonen och 18:30 på kvällen avgår en färja var tionde minut från båda håll. Extrafärjan, som heter Freja, är i trafik på Ekeröleden på Mälaren och flyttar över till Fårösundsleden under sommarperioden.

– Trafiken överlag har ökat på vägnätet över hela landet och det märker vi också av här, säger Erik Olsson, distriktschef på Trafikverkets färjerederi som driver Fårösundsleden.

När ska man vara i Fårösund för att slippa köa till färjan?
– Det bästa är förstås att resa från oktober till mars, då slipper man garanterat köer, svarar han och skrattar.

– I juli är det bäst att komma tidigt på morgonen, fram till klockan 9. Vi tror att extraturerna ska minska de långa köerna under hela dagen. Det är första gången man kör tre färjor samtidigt över det 1,3 kilometer långa sundet.

Trafikanter som är fast bosatta på Fårö eller fast bosatta på Gotland och som på grund av arbete på Fårö utnyttjar färjeleden under större delen av året har förtur under sommaren. Förtur har även utryckningsfordon, kollektivtrafik och taxi.
– Jag vill framföra en stilla vädjan att respektera förtursreglerna, säger Erik Olsson.

  • Av: Maria Molin
  • Publicerad 2017-07-06, 09:38

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons