Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Konstnärshemmet Brucebo

I ett naturreservat med klintkust, skog och promenadstigar vid Själsö, sju kilometer norr om Visby, ligger konstnärshemmet Brucebo. Museet över konstnärsparet William Blair Bruce och Carolina Benedicks Bruces hem, som byggdes mellan 1900 och 1906, är öppet för guidade visningar.

Konstnärshemmet Brucebo är fyllt av antika möbler och stora samlingar av konst, kuriositeter, allmogeföremål, arkeologiska föremål och keramik. I museet finns Carolina Benedicks Bruces skulpturer och akvareller liksom William Blair Bruces målningar och skisser.

Den kanadensiska konstnären William Blair Bruce var framför allt naturmålare och skildrade känslan för landskapet, havet och ljuset. Carolina Benedicks var den första kvinnliga eleven i bildhuggarklassen vid Kungliga Akademien för de fria konsterna. Flera av skulpturerna i klassisk stil visar hennes förkärlek för naturliga poser.

William och Carolina möttes i Paris i början av 1880-talet, dit de båda kommit för att studera konst. Vid sekelskiftet kom paret till Gotland som turister och sökte ett sommarhus. De köpte en fiskestuga i närheten av Själsö hamn, som de lät bygga ut. Konstnärsparet ritade och designade allt själva och andra byggnader lades till.

Huset är byggt i nationalromantisk anda med stora fönster mot trädgården i ett försök att sudda ut gränserna mellan ute och inne. I hallen är stilen jugend och art nouveau medan mycket annat i huset är från 1600, 1700 och tidigt 1800-tal: möbler och föremål som konstnärsparet samlat på sig. I den stora ateljén arbetade paret Bruce och inspirerades att skapa en mängd målningar och skulpturer. En lummig stig leder ner till strandateljén vid havets öppna horisont.

Brucebo drivs av Brucebostiftelsen, som bildades efter Carolina Benedicks Bruces död 1935 och har som huvudsyfte att gynna unga konstnärer och ge rese- och vistelsestipendier. Guidade visningar av Konstnärshemmet Brucebo ges på svenska eller engelska och tar ungefär en timme.

LÄS MER: Att fånga Brucebos ljus

LÄS MER: Inspirerande naturstig i Brucebos ljus.