Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Väte

Om Väte socken:
På mellersta Gotland, drygt två mil söder om Visby, ligger Väte, som 2017 utsågs till "Årets socken" på Gotland. Motiveringen löd: "Med framsynta företagare och ett rikt förenings- och kulturliv, med plats för alla åldrar, är Väte inte bara Årets socken på Gotland, utan också själva grundämnet till en levande framtidssocken. Dags att stanna till i Väte!"

Och visst finns det många anledningar till att besöka Väte! Mest känd är socknen kanske för att det är här man hittar Norrbys museigård, som har öppet sommartid. Det är Gotlands enda kulturreservat, där tiden i stort sett stått stilla sedan mitten av 1900-talet. Vid Norrbys finns även en natur- och kulturstig som är fin att vandra oavsett årstid. Stigen är tre kilometer lång och börjar på Norrbys gårdsplan. Skyltar berättar om området och om hur det har brukats. Här finns Gotlands äldsta vattenkvarn som fortfarande är i bruk, byggd 1921. På Norrbys finns även Gotlands äppelklonarkiv, som odlas för att bevara bland annat Stenkyrkaäpplet för framtida generationer. I maj möter besökare dess blomstrande trädkronor på gården.

I Väte kan du också besöka en av Gotlands 92 medeltida kyrkor. För den historieintresserade finns även fornborgar, ett bronsåldersröse och en bronsåldersgrav i form av en skeppssättning att utforska. Dessutom finns flera vackra ängen där man kan stanna till för en picknick eller ta en promenad och njuta av ängsblommorna.

Väte är en jordbrukssocken med bland annat sex mjölkgårdar. Många Vätebor är engagerade i de gröna näringarna. Besökaren kan bland annat köpa hembakat bröd, ägg och honung i socknens gårdsbutiker.