Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Lummelunda

Lummelundagrottan

OM LUMMELUNDA SOCKEN
Lummelunda ligger längs Gotlands nordvästra kust, cirka 15 kilometer från Visby. Det är en socken som rymmer vacker natur med Lummelundaån som flyter fram i den södra delen av socknen och branta klintkanter i norr. Här finns också flera populära sevärdheter, bland dem Lummelundagrottan, en av Sveriges största grottor.

Knattegrottan vid Lummelundagrottan

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är nog det första många tänker på när de hör sockennamnet Lummelunda. Sedan guidningarna i grottsystemet startade i slutet av 1950-talet har över 4 miljoner besökare passerat i grottans gångar, och Lummelundagrottan är sedan länge ett av Gotlands största besöksmål.
Se fler bilder från LummelundagrottanLummelunda brukspark

Intill Lummelundagrottan ligger Lummelunds bruk, med dess mycket vackra brukspark. Perfekt för en promenad! Naturstigen som går genom parken är inte längre än att barnen orkar hänga med, och längs vägen bjuds förutom på vacker natur även på klätterställningar och annat kul.
Se fler bilder från Lummelunda brukspark

Seriegården

Seriegården

Norr om grottan och bruksparken ligger Seriegården, en park med cirka 300 skulpterade seriefigurer. Gården håller öppet under sommarmånaderna.
Se fler bilder från Seriegården

Nyhamn fiskeläge

Nyhamns fiskeläge

En av socknens många rofyllda platser är Nyhamns fiskeläge. Fiskeläget används idag vid fritidsfiske och innefattar även ett litet fiskemuseum. Om du knallar en bit söderut längs med kusten så hittar du även ett skoträd. Jo, det är precis som det låter, ett träd fullt med allehanda skor!
Se fler bilder från Nyhamns fiskeläge

Lummelunda kyrka

Lummelunda kyrka
Givetvis har Lummelunda också sin egen medeltida sockenkyrka. Kyrkans äldsta delar uppfördes omkring år 1200, och kyrkan har sedan byggts ut och byggts om ett antal gånger under 1300-1700-talet.
Läs mer om Lummelunda kyrka

Läs mer om Lummelunda:
Kika in i den nyfunna grottan på Gotland
Lugnet finns i Lummelunda
Mellanspetten lockar många till Gotland
Följ med oss till Lummelundagrottorna
Kommande evenemang i Lummelunda