Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Lokrume

Lokrume kyrka

OM LOKRUME SOCKEN
Lokrume är en inlandssocken på den norra halvan av Gotland, belägen cirka 17 kilometer från Visby. Socknen präglas av åkermark, skog och ängsmark. Här finns bland annat tre fina ängen att besöka: Boängen eller Grausne änge som det också kallas, Stora Mörby och Annas änge. I socknen finns också en hel del husgrunder från järnålder och vikingatid.
Läs mer om socknen på hembygdsföreningens hemsida

Lokrume kyrka
Kyrkan i Lokrume ser i princip likadan ut idag som när den invigdes 1277. Den byggdes som en romansk stenkyrka med bonden Hans Mårtensson som byggmästare. Kyrkan är en av de sockenkyrkor man passerar om man vandrar pilgrimsleden mellan Visby och S:t Olofsholm.
Läs mer om Lokrume kyrka
Läs om pilgrimsleden S:t Olavsleden

Sojdet i Lokrume
Foto: Sveds Signe Söderlund/GT

Sojdet i Lokrume
I Lokrume finns en aktiv hembygdsförening, som i slutet av 1990-talet bestämde sig för att restaurera det gamla sojdet vid Haltarve. Sedan dess har sojdebränningen, där man utvinner tjära på traditionellt vis, varit en återkommande höjdpunkt i socknen.
Läs mer om sojdet

Lokrume lyser
Hösten 2016 gick startskottet för ett nytt evenemang i socknen, Lokrume lyser. Förebilden var Österlen lyser, och syftet att skapa stämning och sprida ljus under allhelgonahelgen.
Läs mer om Lokrume lyser

Läs mer om Lokrume:
Kommande evenemang i Lokrume