Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Lojsta

Lojsta socken
Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

OM LOJSTA SOCKEN

Trolska sjöar och viltgående gotlandsruss är två saker som karaktäriserar Lojsta socken, belägen på den inre delen av Gotlands södra halva. Bygden präglas annars av skog och öppet odlingslandskap, och har förstås sin egna medeltida kyrka.

Lojstasjöarna

Lojstasjöarna och Lojsta slott
Det vilar en lite trolsk stämning över de tre Lojstasjöarna Rammträsk, Lillträsk och Broträsk. Sjöarna är kantade av trädbeklädda klintar, och passar utmärkt för en kanottur. Kanoter finns sommartid att hyra vid Lojsta slott. Där finns även en badbrygga för den som vill ta sig ett dopp och ett sommaröppet café.

Lojsta slott

Namnet till trots finns inget gammalt slott vid Lojsta slott. Slott är nämligen en gotländsk benämning på forntida befästningar, och just en sådan låg under medeltiden på en holme mitt i Lojsta träsk. Däremot finns här en rekonstruerad järnåldershall som det går fint att kika in i.
Mer info om Lojsta slott, och fler bilder, hittar du här.

Russen på Lojsta hed

Russen på Lojsta hed
På ett cirka 650 hektar stort inhägnat område på Lojsta hed lever en viltgående flock med gotlandsruss. Flocken består av cirka 50 ston och de omkring 30 föl som föds inom flocken varje vår och försommar. Området är uppdelat i en sommarhage, en hösthage och en vinterhage.

Flocken drivs samman fem gånger per år, och då är allmänheten välkommen att delta. Det går också bra att hälsa på i russparken på egen hand, så länge man inte matar russen och inte tar med sig hunden in på området.
Mer information om russparken, och fler bilder, hittar du här.

Läs mer om Lojsta:
Kommande evenemang i Lojsta