Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Mötesplats Visby

I över fyrtio år har Gotland stått värd för Almedalsveckan, Sveriges största politiska mötesplats. Veckan har bidragit till att Visby har utvecklats till en komplett mötesplats för såväl stora kongresser som mindre konferenser.

I Visby är allt nära
Korta avstånd mellan boende, konferenslokaler, restauranger och aktiviteter gör att man i Visby kan hinna med mycket på några få dagar utan att behöva avsätta tid för transporter. Att ta sig till ön från fastlandet tar visserligen lite tid, men för dem som så önskar kan konferensen börja redan under överfarten. På Destination Gotlands stora färjor från Oskarshamn och Nynäshamn finns både ett större konferensrum och mindre konferenshytter att hyra. För grupper som vill korta ner restiden är flyget annars ett bra alternativ. På mindre än en timme tar man sig året runt till Visby från Stockholm, Göteborg och Ängelholm.

Modernt med medeltida charm
I Visbys gränder är historien ständigt närvarande. Bland medeltida kyrkoruiner och kullerstensklädda gator döljer sig moderna hotell med all den service man kan önska sig som konferensgäst. Clarion Hotel Wisby och Best Western Strand Hotel är innerstadens två största hotell, båda med förstklassig standard, centralt läge och egna konferenslokaler. Föredrar man ett mindre och mer familjärt boende är Almedalens Hotell och Hotell S:t Clemens mysiga och bra alternativ.

Almedalsveckan

Konferenslokaler i alla storlekar
Många av Visbys hotell har egna konferensrum, men det finns också spännande alternativ att hitta ”ute på stan”. Av Gotlands Museum kan man exempelvis hyra möteslokaler mitt i det kulturhistoriska museet Fornsalen. Grupper som vill komma nära Visbys historiska arv kan också ta in i Gamla Residenset, en maffig barockvåning mitt i innerstaden, eller till och med hyra en av Visbys medeltida kyrkoruiner för mingel och andra företagsevents.

Kongresshallen – en konferenspärla vid havet
Gotlands kongresshall Wisby Strand är kanske Sveriges vackrast belägna mötesplats. Hallen, invigd i april 2007, ligger precis invid Almedalen i hjärtat av den medeltida hansestaden Visby, bara 50 meter från havet.

Kärnan i Wisby Strand är förstås själva kongressalen. Här finns plats för 1000 sittande åhörare, men hallen går också att dela av vid mindre sammankomster. I bygganden finns också en bankettsal, en restaurang med uteservering mot havet och stora utställningsytor.

Wisby Strand har trots sin unga ålder redan inhyst några av Sveriges större möten. Riksidrottsmötet 2009 lockade omkring 800 deltagare till Visby, och under Kirurgveckan 2011 deltog hela 1700 personer i kongressen på Wisby Strand. För att få plats med den stora utställning som följde med kongressen sattes ett stort mässtält upp mellan kongresshallen och havet.

Golf, havsfiske och medeltida gästabud
Ett dopp i havet med efterföljande bastubad, en promenad längs Strandpromenaden till Visbys prunkande botaniska trädgård och några timmars shopping i innerstadens mysiga små butiker kan ge mötesdeltagarna ny kraft mellan föreläsningar och seminarier. Havsfiske med kunniga fiskeguider, en bussutflykt till Fårö, grottäventyr i Lummelundagrottan och en ridtur på den gotländska landsbygden är andra populära aktiviteter. På Gotland finns flera företag som specialiserat sig på att hjälpa grupper att ta fram bra aktivitetsprogram med allt från guidade vandringar till medeltida gästabud.

Gotland är också ett mecka för golfspelare. Gotska GK:s 18-hålsbana ligger bara några kilometer norr om Visbys innerstad och vid Kronholmen 2,5 mil söderut ligger Visby GK:s nydesignade 18-hålsbana, rankad som en av Sveriges tio bästa banor.

Sveriges restaurangtätaste stad
Visby brukar ibland kallas för Sveriges restaurangtätaste stad. Innerstaden är kantad av mysiga restauranger och kvaliteten är överlag hög. Inte mindre än sju av Visbys restauranger har fått ett omnämnande i senaste White Guide, Sveriges restaurangbibel. Många av de gotländska krögarna strävar efter att ta tillvara på de fina lokalproducerade råvaror som finns på ön. Sparris, ramslök, tryffel, lamm och gotländska ostar återfinns ofta i menyerna, allt efter säsong och tillgång.

Almedalsveckan

Almedalsveckan växer år för år
Almedalsveckan i juli har utvecklats till en gigantisk mötesplats. Veckan startade för över 40 år sedan, då socialdemokraterna på ön tog initiativet och bad Olof Palme att hålla ett tal i Almedalen. Numera deltar alla de etablerade politiska partierna i veckan, liksom ett stort antal organisationer, företag och journalister. Almedalsveckan 2012 besöktes av hela 17.000 personer. Drygt 900 arrangörer bidrog med mer än 1800 evenemang till programtidningen.

Med så många besökare i Visby samtidigt säger det sig själv att trycket på boendeanläggningar, möteslokaler och resor är mycket stort under den här veckan. Många återkommande deltagare bokar sitt boende flera år i förväg och de populäraste alternativen blir snabbt fullbokade. Att vara ute i mycket god tid är alltså ett bra tips. Väl på plats väntar en spännande vecka fylld av nya möten, aha-upplevelser och vassa debatter.

  • Av: Redaktionen

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons