Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Brollop-580.jpg
Bröllop i Vänge kyrka. Bild: Tommy Söderlund

Populärt att gifta sig på Gotland

2016 spås av folk i bröllopsbranschen att bli ett riktigt kanonår för Gotland.

(Texten kommer från Helagotland.se)

– Vi får mycket förfrågningar och har redan ett 20-tal inbokade bröllop mellan maj och september, säger Manne Malmros som tillsammans med personalen på Matmuren erbjuder mat på Frimurarlogen men också hela bröllopsarrangemang.

Många av bröllopen är stora och påkostade och flera av paren kommer från utlandet.

– Deras enda koppling till Gotland är att de tycker att det är vackert på Gotland, säger Manne Malmros. Han säger att det är "mycket cash in" till Gotland med alla gäster som ska ha boende och mat, ibland under flera dagar.

Manne Malmros får medhåll om det positiva bokningsläget av Nina Pettersson på Gogotland. Gogotland hyr på uppdrag av Gotlands Museum ut ruinerna i Visby till bröllopspar.

– Vi får bröllopsförfrågningar varje dag,  2016 verkar vara året då alla ska gifta sig, säger Nina Pettersson. Mest bokningar har Gogotland under april till tidig höst och högsäsong är augusti, under pingst och midsommar.

Nina Pettersson tror att ökningen delvis beror på att ryktet sprider sig. Någon har varit på bröllop i en ruin på Gotland och berättar om det för vänner och bekanta.

– Det är roligt att vi kan nyttja världsarvet på det sätt som vi gör, säger Nina Pettersson.

Även på Suderbys herrgård märker man att ryktet som bröllopsö sprider sig.

– Under de senaste åren har vi haft flera bröllop där varken mannen eller kvinnan har någon anknytning till Gotland, säger Eva-Lisa Lantz, en av tre systrar som driver Suderbys.

Förutom fler bröllopspar från fastlandet har Syderbys också bröllopsföljen från många olika länder.

– Då får vi ibland lära oss ny typ av matlagning om de har speciella önskemål. Det är roligt, säger Eva-Lisa Lantz.

Ensamföretagaren Helena Coughlin är bröllopsfixare. Hon är ny i branschen och hoppas på ett bra 2016. I somras ordnade hon ett bröllop där gästerna kom från hela världen.

Även hon menar att Gotland får in mycket pengar på den här typen av fester och arrangemang.

Manne Malmros på Matmuren var med och arrangerade ett tredagarsbröllop för ett tag sedan där han uppskattar slutsumman till runt miljonen.

– De här bröllopen och även andra arrangemang får vi till ön för att någon person någon gång fått en upplevelse på Gotland som gör att de väljer att lägga sin viktigaste dag i livet här. Alla som jobbar med besöksnäringen på ön måste fortsätta att göra det lilla för den enstaka personen. Helt plötsligt blir det något stort.

  • Av: Anna Sofia Hakeberg/Helagotland.se
  • Publicerad 2015-11-23, 10:00

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons