Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Lev järnåldersliv på Sjongard

Sugen på järnåldersliv? På Sjongard i Sjonhem kan du göra en tidsresa 2000 år tillbaka i tiden. "Vi tycker den här platsen är så fantastisk, och vi vill att andra ska få känna det".

Företaget HistoryCatch vill få liv i den rekonstruerade järnåldersbyn i Sjonhem.  Tre personer med olika bakgrunder, men med ett starkt intresse för historia och arkeologi, har tagit över verksamheten. 

Nu hoppas de komma igång med kurser, föreläsningar, events, bröllop och mycket mer.

Alldeles intill ett änge med rester av husgrunder och gravar från järnåldern ligger ett långhus med torvtak, omgärdat av stenmurar. 

Området Sjongard är en rekonstruktion av en gård från järnåldern och består av två hus, en huvudbyggnad och en mindre byggnad.

– Vi tycker att den här platsen är så fantastisk, och vi vill att andra ska få känna det. Och så vill vi ju såklart slå ett slag för järnåldern!

Kerstin Stensson, Dan Carlsson och Christian Hoffman har hittat varandra genom sitt starka historieintresse.

Både Dan Carlsson och Christian Hoffman är arkeologer och Kerstin Stensson arbetar som historielärare på Wisbygymnasiet men har även en bakgrund som projektledare i eventbranschen.

Dan Carlsson var även med i begynnelsen när gården byggdes upp av länsstyrelsen i mitten av 1980-talet. Nu vill de dela med sig av sina erfarenheter. 

– Vi ville utveckla historia och turismen. Det var då diskussionen kom upp, att det skulle vara häftigt med en egen plats, berättar Kerstin Stensson.

Trion vill att både gotlänningar och turister ska hitta till Sjongard, som platsen nu heter. Aktiviteterna kan vara kopplade till järnåldersgården, eller så kan gården fungera som festplats.

De berättar om planer på barnarkeologi, kurser, föreläsningar, bröllop och exkursioner. Förhoppningen är att de ska vara igång med verksamheten under våren 2017. Alla tre brinner för en lång säsong, med verksamheter även på vintern.

– Det här är inget ”sexveckors-projekt”, betonar Christian Hoffman.

I det välisolerade 26 meter långa långhuset med ett tjockt torvtak finns det sittplatser för drygt 50 personer och sängplatser för upp till tolv personer.

Sängarna som är längs med väggarna har halmbotten och när det är sängdags får man ett fårskinn över sig, berättar Kerstin Stensson, som sovit gott i huset flera gånger.

Eldstäder finns både inomhus och utomhus, där man kan tillaga maten. Mat som kött, rotfrukter och torkade bär kan besökarna tänkas bjudas på i skålar och glas i tidstypisk stil.

– Det här är verkligen en fantastisk festlokal, säger Christian Hoffman och ser sig lyriskt omkring i den robusta lokalen.Tänk att ha en bröllopsfest här, det är dessutom nära till kyrkan och det blir otroligt stämningsfullt när man tänder alla ljus här inne.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons