Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Almedalsveckan

Almedalsveckan startade för över 40 år sedan

I slutet av 60-talet var det de gotländska socialdemokraterna på ön som tog initiativet och bad Olof Palme att hålla ett tal i Almedalen. Palme med familj sommarsemestrade sedan några år tillbaka på Fårö.

- Scenen bestod av ett lastbilsflak vid Kruttornet och publikantalet var väl några hundra, berättar Jan Lundgren, socialdemokratiskt kommunalråd på Gotland i en intervju på kommunens hemsida.

Boka boende under Almedalsveckan 

Olof Palme Almedalsveckan
Olof Palme i Almedalen 1973. Foto: Gotland.net


I början av 70-talet började när fler och fler partiledare delta. Almedalstalen utvecklades så småningom till en Almedalsvecka.

Almedalsveckan fick konkurrens från ett liknande arrangemang i Sundsvall så veckan utvecklades med ett antal seminarier inför valet 1982 då socialdemokraternas ekonomiska seminarium för första gången arrangerades.

Jan Lundgren berättar vidare:
- Almedalsveckan blev därmed något mer än bara en politisk show det är det som gör den så speciell.
- För Gotlands räkning tror jag att den för med sig oskattbara värden. Inte bara för att medierna visar vackra bilder från Visby. Det brukar även bli en del kringreportage om Gotland i samband med reportrarnas besök.
- En annan sak som är viktig och som utgör en styrka är att veckan är partiernas arrangemang. Den för med sig många fruktbara kontakter och jag tror att det är få andra regioner som har en sådan direkt tillgång till landets högsta politiker i alla läger.

Jan Lundgrens starkaste minne från Almedalsveckorna:
- Ett av de starkaste är inför valet 1982 när Palme slog publikrekord med 5000 åskådare, berättar Janne Lundgren. Det är honom jag tänker på mest i samband med Almedalen, som person och som talare, säger Jan Lundgren som själv inte missat Almedalstalen ett enda år sedan starten.

Antalet seminarier har mångdubblats under de senaste åren. Hundratals journalister från olika media bevakar Almedalsveckan.


Kommande Almedalsveckor, vecka 27:

Almedalsveckan 2014 genomförs 29 juni-6 juli. 


Boka boende online

 

  • Publicerad 2010-04-28, 14:44

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons