Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Almedalsveckan 1060.jpg
Bild: Montage Foto Kerstin Klint

TIPS Så hittar du ditt boende på Almedalsveckan

Bo i en lägenhet mitt i smeten, i tält, sov i en skolsal eller hyr ett hus på landet. Här ger vi tips på hur du lättast hittar din bostad under Almedalsveckan.

Att det är valår i år innebär ännu fler besökare och medverkande på Almedalsveckan. Vi har tips på var och hur du ska leta, för att hitta bostad under en av Visbys mest besökta veckor.

Den första regeln är att vara ute i god tid, speciellt om du vill bo innanför Visby ringmur.  Mia Stuhre som är projektledare för Almedalsveckan berättar att Almedalskontoret inte har något formellt uppdrag som bostadsförmedlare, men att de givetvis hjälper till när det dyker upp ett behov.

– Vi får tips av både privatpersoner och kommersiella aktörer när det uppstår lediga rum, hus eller enstaka bäddar. Vi hänvisar till Gotlands officiella besöksguide som har samlat alla kommersiella aktörers objekt. Sedan tipsar vi också om andra kanaler, som exempelvis facebook och Blocket.

Väljer du att bo utanför Visby sjunker priserna rejält. Från större tätorter, som Klintehamn och Slite, tar det bara 30 minuter att köra till Visby med bil, och det innebär ju faktiskt inte längre pendlingstid än för dig som bor i en Stockholmsförort och ska ta dig till Centralen. Dessutom trafikeras samhällena sommartid med täta turer med buss.

Om man söker efter ett billigare alternativ Mia Stuhre, vad har ni för tips att ge då?

– För mindre organisationer och ideella föreningar erbjuder vi billigt enkelt boende i skolsalar i Visby. Enda kravet förutom att man är en ideell organisation eller förening är att man bara kan boka i grupp, inte enskilda sovplatser. Vi har också billigt boende i form av studentboende i Folkhögskolans lokaler i Hemse och Fårösund.

Vill du hyra direkt av en privatperson utan mellanhänder, kan du kika på sajter som airbnb, Blocket, och Gotland.net som uppdateras dagligen med nya annonser. Du kan även ta hjälp av sociala medier, där till exempel olika facebookgrupper, som ”Almedalsveckan hyres/uthyres”, har skapats för ändamålet.

Ett annat tips är att annonsera i öns två lokaltidningar, där du själv kan utforma dina önskemål.

Carina Hammander som arbetar som vd för Scandic Visby, berättar att hotellet har fullbokat första halvan av Almedalsveckan. 

– Almedalsveckan är egentligen ”Almedalsdagar”. De dagar vi har störst efterfrågan, och som är fullbokade, är söndag till och med onsdag natt. För resterande dagar i vecka 27  finns det lediga rum.  

Hotellet tar emot förhandsförfrågningar tidigast två år före varje Almedalsvecka. Carina har sett en trend i att allt fler besökare vill bo i enkelrum, något som innebär att knappt hälften av bäddkapaciteten utnyttjas. 

– Om fler Almedalsbesökare skulle kunna bo tillsammans så skulle vi kunna hjälpa flera Almedalsbesökare med boende.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons