Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Tofta-gate-580.jpg
Bild: Stora bilden: Tofta strand, foto: Gunnar Britse. Lilla bilden: Johan Gate, foto: Petra Jonsson

Storsatsning i Tofta

Tofta camping, med stugor, beach club, restaurang och mataffär, har bytt ägare. De nya ägarna har stora planer.

Texten kommer från Helagotland.se.

Johan Gate, Ihre fastigheter, Jonny Ruthström, Ruthström & Larsson, och Patrik Rees, Eastcoast capital, har tillsammans köpt Tofta camping och beach club.

– Ambitionen är att göra något fantastiskt under ett par år framåt, säger Johan Gate.

Affären genomfördes i torsdags, men Johan Gate har jobbat mycket längre än så med planerna för området.

Han är noga med att påpeka att Icabutiken bli kvar.

– Mataffären är viktig för oss och kommer att finnas kvar i ett framtida koncept.

Området som omfattas gränsar till Strandpensionatet i norr och den så kallade surfarcampingen i söder. Nymans pizzeria ligger som en ö i området och ingår inte i affären.

Till sommaren kommer inga större förändringar att märkas av, verksamheterna ska drivas vidare som förut. Däremot hoppas Johan Gate att Strandhugget, den lilla restaurangen på stranden, ska kunna hålla öppet under sommaren.

Den skiss över området som Johan Gate har låtit ta fram har ett och ett halvt år på nacken och hur mycket som kan förverkligas är svårt att veta innan arbetet med detaljplanen är klart. Några mindre förändringar har skett sedan skissen togs fram.

– Det handlar om kanske en halv miljard vi kommer att satsa här på sikt. Det är mycket att sätta sig in i och det kommer att ta tid. Men vi har ett par, tre års process framför oss med detaljplan och planering, då hinner vi ikapp.

I dag finns en restaurangbyggnad, beach club, camping, swimmingpool, servicebyggnader och ett antal uthyrningsstugor.

– Vi vill ta Tofta beach club från 1960-talet till 2020-talet! På sikt vill vi bli Europa-bra!

I en framtid finns planer på en utbyggnad av restaurangen för hotellrum, drygt 40 bungalows, 16 villatomter samt 3 lägenhetskomplex om 50 bostadsrätter vardera. Lägenheterna blir eventuellt andelslägenheter som hyrs ut när ägarna inte är där.

I månadsskiftet mars-april kommer ett informationsmöte att hållas för berörda och närboende. Johan Gate hoppas att planerna kommer att tas emot positivt, även om han väntar sig en del protester från grannarna till det planerade stråket med villor längs med stranden.

– Tillgängligen kommer att bli bättre och det höga stängslet och taggtråden ska försvinna. I dag måste de ta sig ända bort till Strandpensionatet för att ta sig ned till stranden, säger Johan Gate.

Campingen planeras att bli betydligt mindre än i dag, men den ska inte försvinna helt.

– Tält, husvagnar och husbilar är något vi också ska ta hand om, lovar han.

Stranden ska bli mer tillgänglig och Johan Gate hoppas att de får tillstånd att ta bort mycket av den vegetation som tagit över de senaste 60-70 åren.

– Tofta strand har varit en mötesplats för människor under en massa år, precis som Ljugarn. Det vill vi tillbaka till, det ska vara mer än bara en beach club, säger Johan Gate.

  • Av: Mona Staflin/Helagotland.se
  • Publicerad 2017-02-21, 08:16

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons