Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Lorje-gard-580.jpg
Bild: Privat

Lörje gård blir resort

Ivar Algvere har tidigare varit på Lörje gård som barn och kolloledare, och sedan oktober är han ny ägare till gården, som nu ska bli en resort.

Texten kommer från Helagotland.se.

I nästan 50 år hölls årligen ett barnkollo för estniska ättlingar på Lörje gård i Hellvi. Men sedan mitten av 90-talet har gården stått tom. Många har nyfiket besökt den och undrat vad det ska bli av den.

Ivar Algvere har tidigare varit på Lörje gård som barn och kolloledare, och sedan oktober är han ny ägare till gården. Han fick köpa den för priset 3,2 miljoner kronor, vilket magasinet Horisont var först med att skriva om. Lörje är en plats som han har väldigt starka band till.

– Man kan säga att det är mitt livsprojekt att få vara med här och bygga upp Lörje på nytt. Men det är också väldigt många andra som ser det här på ett liknande sätt, säger Ivar Algvere.

Det var Aleksander Alep, ansvarig för den estniska kommitténs barnkollonisektion, som arrenderade marken av Cementa och startade barnkollot 1949. Ivar Algvere har känt honom i nästan hela sitt liv och var med vid Aleksanders dödsbädd 1996.

– Innan gick bort sa han till mig "Ivar, låt aldrig Lörje gå förlorat." Sedan dess har jag sagt till den förra ägaren varje år att om hon skulle sälja, då skulle hon kontakta mig, säger Ivar Algvere.

Nu ska han alltså bygga upp Lörje gård på nytt. Men det blir ingen verksamhet med barnkollo – i stället satsar han för att bygga en resort. Han kommer att sälja runt 200 aktier som kommer att kosta 50 000 kronor styck. För aktierna får man bo på gården under ett visst antal veckor under högsäsongen samt fritt under hela lågsäsongen. Så det är kanske inte en resort i ordets rätta bemärkelse.

– Vi vill ha människor som delar våra värderingar och som vill ha en social plats att umgås på. Det ska vara ett unikt semesterkoncept där folk kommer och går, man vet vilka de andra är och vi älskar Lörjes omgivningar, säger Ivar Algvere.

– Jag vill ha en levande gård och gillar likasinnade människor som vill hänga, bada och göra massa grejer. Det ska vara mycket kolloaktiviteter i luften med till exempel tipspromenad, bad och skulle vi kunna ha eldrivna fyrhjulingar som laddas med hjälp av solenergi.

Han är tydlig med att Lörje gårds stil ska hållas intakt. Det ska kännas att Lörje gård varit något speciellt för många.

– Vi ska ha modern teknik i bra storkök, optisk fiber, bra bokningssystem och rum med kodlås. Men allt ska påminna om den gamla eran, vi vill verkligen behålla kalkstenskänslan som finns i huset, säger Ivar Algvere.

Planen är att renoveringen ska påbörjas under våren och att mycket ska vara klart till sommaren 2018. Men han säger att det troligen inte kommer att vara helt färdigt förrän sommaren 2019.

– När vi renoverat fasaden kommer Lörje gård att återgå till vad det varit och bli väldigt praktfullt.

Under åren har det spridits olika rykten om Lörje gård. Flera menar att det spökar på gården – men det ger Ivar Algvere inte mycket för.

– Det finns inga spöken där. Det är ett önsketänkande från folk som vill skrämma upp sig själva. Det har aldrig någonsin påträffats något inom våra kretsar, jag har själv sovit där ensam när det åskade som bara den, säger Ivar Algvere.

Vägen ner till gården kommer att vara avstängd i samband med renoveringarna. Men när det börjar bli klart säger Ivar Algvere att de vill visa upp vad Lörje gård blivit.

– När vi drar i gång kommer vi välkomna folk med öppna armar. Vi kommer ha en restaurang, men vi får se om den ska vara öppen för alla eller bara dem som har aktier och bor på Lörje, säger Ivar Algvere som säger att man kan läsa mer om gården på deras hemsida.

Magasinet Horisont var först med att skriva om planerna för Lörje gård.

  • Av: Simon Frid/Helagotland.se
  • Publicerad 2016-12-05, 16:09

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons