Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ljugarns-camping-580-Foto-J.jpg
Totalt ska 17 nya stugor byggas på semesterbyområdet i Ljugarn. Tio är redan klara och ytterligare sju ska stå klara innan årsskiftet. Bild: Johan Bergner

Ljugarns semesterby expanderar

Ljugarns semesterby och camping expanderar. Tio nya stugor står inom kort klara och till hösten ska ytterligare sju stugor byggas. "Vi ökar kapaciteten med nästan 100 nya bäddar", säger Johan Bergner.

Text: Helagotland.se
Johan Bergner har drivit campingen de senaste tolv åren, men tog över helt förra året då han köpte verksamheten av pappa Frej Hägglund, som bland annat driver pensionat i Ljugarn. De senaste tre åren har Johan Bergner funderat på hur verksamheten kan utvecklas med högre standard samt fler bäddar och aktiviteter. Hittills har bland annat två pooler byggts och nu senast tio nya uthyrningsstugor.

– Vi har en ganska stor yta mot Vitvärs fiskeläge och sökte bygglov redan 2014-2015. Men det är svårt med både vatten och avlopp här, kommunalt vatten har vi fått koppla på men inte avlopp. Till slut fick vi bygga ett eget reningsverk, berättar Johan Bergner.

Totalt ska 17 stugor om cirka 60 kvadratmeter stå klara innan årsskiftet, varav 10 blir helt klara under nästa vecka. Några av de äldre stugorna byggs samtidigt ut för att höja standarden.

Johan Bergner äger också det gamla snickeriet i Ljugarn som byggts om till lägenheter och fyra tomter har styckats av. Förra sommaren blev det byggstopp eftersom det inte fanns plats på det kommunala v/a-nätet.

Samma sak gällde även stugsatsningen. Johan Bergner ser det privata reningsverket som en nödlösning, men är ändå tacksam för möjligheten att till slut få bygglov för stugorna.

– Hela projektet, med poolinvesteringen, 17 stugor, reningsverket och snickerifastigheten är en investering på nästan 35 miljoner kronor fram till årsskiftet, berättar han.

Johan Bergner skulle också vilja utöka med ett tiotal toaletter på området, men även här sätter avloppsfrågan stopp, åtminstone i nuläget.

– Det skulle bli för dyrt att dra ledningar till reningsverket.

Trots avloppsproblemen är Johan Bergner mycket positiv till utvecklingen i Ljugarn. Många semesterbyar drar ned på framförallt tältplatser och satsar istället på stugor.
– Det har inte vi gjort ännu. Kanske tar vi bort några platser nästa år, men vi vill bevara naturcampingen på stranden.

Husvagns- och husbilscampingen är alltid full under högsäsong och om det funnits möjlighet hade Johan Bergner gärna utökat med fler platser. Nytt för i år är även glamping, det vill säga lite bekvämare tältcamping.

Att intresset för tältcamping minskar är inget Johan Bergner märker av i Ljugarn.

– Nej, det tycker jag inte. Men det blir mer och mer familjetält, som är stora och ganska bekväma. Kanske de inte får tag i någon stuga under högsäsong.

  • Av: Mona Staflin Helagotland.se
  • Publicerad 2017-05-09, 07:24

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons