Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

En hängande måne i Visby Strandby

Det klotformade tältet väcker nyfikenhet. Det är upphissat några meter från marken i ett träd mitt på campingplatsen. "The Hanging Moon" är designat av engelsmannen Rufus Martin och Visby Strandby är hans första köpande kund.

Mitt på campingplatsen invid ett väldigt träd finns ett annorlunda tält. En vit kvadratisk byggnad i trä står nedanför tältet och trapporna leder upp till ingången. Det fungerar även som förvaringsutrymme. Som en stor vit måne hänger tältet där, fäst vid förankringar uppe i trädet och nere på marken.
– När det hängande tältet dök upp i mitt flöde på facebook tänkte jag: ”wow, det där skulle vi ha!” säger Katarina Ekelund, som driver campingplatsen Visby Strandby vid Norderstrand en knapp kilometer norr om Visby ringmur.

Det är andra säsongen hon jobbar här och tältet har just anlänt till campingplatsen. Designern bakom det hängande tältet, ”The Hanging Moon”, är engelsmannen Rufus Martin från Dorset i England. En engelsk segelmakare har sytt det.
– Vi är hans första köpande kund, säger Katarina Ekelund. Ingen har bott här än över natten, men vi får nyfikna frågor i receptionen.

Det klotformade tältet är avsett för två personer. Tältet kan i nuläget hissas upp tre meter i trädet – det beror på var man fäster det – och man hissar upp det med kedjor inne i tältet. Innan tältet fästs med förankringar och spännband i marken kan det bli lite svajigt om det blåser. Än så länge har de inte löst det helt praktiskt, så vaktmästaren måste vara med och spänna fast och trimma in tältet. Men man kan dra ner sig själv.

– Det måste vara två personer som tycker om varandra som bor här, för man kommer nära, säger hon, skrattar och tillägger:
– Jag hoppas att du inte har anlag för sjösjuka. Det är som att stiga ombord på en båt.
Vi går uppför trappan och in i tältet, som har tre gardinförsedda runda fönster i olika riktningar. Insidan av tältet är belyst av små batteridrivna lampor. Det är faktiskt en båtkänsla som infinner sig här inne när man tittar ut på havet genom öppningen i segelduken.

Tält med glamour
Det är en hektisk period på Visby Strandby. 500 personer bor på campingplatsen just denna dag i slutet av juli, i tält, husbilar, husvagnar och stugor.
– Tältet är en rolig grej, som man kommer att boka en eller högst två nätter tror jag. Det är själva upplevelsen som är det primära, inte boendet i sig, säger Katarina Ekelund.
– Våra ledord här är värdskap, värdefullt och visionärt, fortsätter hon. Det visionära innebär en ny målbild varje år. Vi gillar att testa nya saker, helt enkelt. Det hängande tältet är något som sticker ut.

I år är även två glampingtält, det vill säga tält med glamour, ett nytt inslag på campingplatsen. Glampingtälten som har plats för fyra personer i vardera, har sängar och kylskåp och det finns en stor efterfrågan på dem.
– Vi är bekväma 2016, men har fortfarande en romantisk bild av hur det var när vi var barn och unga och tältade. Här kombinerar vi det bekväma med att tältkänslan fortfarande finns kvar.

Interiören är skapad av den gotländska inredningsdesignern Lise Nilsson och är orientaliskt inspirerad. Utanför tälten ligger stora kiselstenar som lyser i mörkret och vid sänggaveln står en skål med snäckskal.
– Tänk romantik. Vi har tagit in stranden här, säger Katarina och tillägger:
– Nästa säsong blir det minst ett glampingtält till, kanske med medeltidstema.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Fakta

Campingplatsen Visby Strandby
Öppen till och med den 25 september.

Annons
Annons
Annons