Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gutamål - gutniska - gotländska

De nutida gotländska dialekterna härstammar från forngutniskan, det vikingatida och medeltida språket på Gotland. Forngutniskan brukar betraktas som ett självständigt nordiskt språk. Forngutniskt språk finns representerat i ett rätt betydande antal runinskrifter och i en medeltida handskrift av Gutalagen samt i fler handskrifter. Gutamål eller gutniska är ett språk, som med tiden påverkats av både svenskan och danskan. I dag talas språket av ett fåtal personer, framförallt i socknarna Fårö, Lau och När på Gotland.

De flesta gotlänningar talar en dialekt av svenska som kallas gotländska. Den har uppkommit genom att det gamla språket anpassats till rikssvenskan. Den gotländska dialekten är mycket populär och har i flera omröstningar röstats fram som vackraste eller charmigaste dialekten i Sverige, bl.a. på Lunarstorm och i Aftonbladet.

Längre ned på sidan hittar du länkar där du kan läsa mer om gutamålet. Bland andra en länk till Gutamålsgillet där man kan lära sig en hel del. Till exempel att gotländska ordet för pojke, sårk, stavas med "å", inte med o. Inom Gutamålsgillet skapas det även nya ord för den nya tekniken.

Några teknik- och webbrelaterade nyskapade "nygutniska" ord:
- facebook - tröinkeiken (nygutniskt ord, ansiktskollen)
- webbredaktör - ganraidare (nygutniskt ord, garn-redare, gan=nät)
- webbplats - gangard  (nygutniskt ord, garn-gård )
- smartphone - slundläur (listig lur)

Den gotländska dialekten hörs mer och mer i media, genom kända radio- & tv-profiler som Babben Larsson, Ainbusk, Jörgen Löthgård i P3 och Johnnie Krigström i programmet Roomservice. För 30 år sedan var gotländskan närmast portförbjuden i radio/tv. Den förste som bröt isen för gotländska i tv var programledaren Tommy Wahlgren. Malin Peterson, Alva, var den första tv-hallåan som talade gotländska.

ABC-bok på gutniska 
av Per Ehn
En lättanvänd, rikt illustrerad och inspirerande bok för den som vill lära sig gutniska! Till boken medföljer en CD med inläsningar på gutniska. Boken fungerar utmärkt för fullständiga nybörjare i alla åldrar, fastlänningar, eller sommargotlänningar, som på egen hand vill bekanta sig med gutniskan och den levande kulturen på södra Gotland. Samtliga ABC-bokens författare, inläsare, fotografer och konstnärer är elever på Högbyskolan i Hemse.
Läs mer / beställ boken

 

 

  • Senast ändrad 2014-01-09, 18:55

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons