Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Film-580-storsudret.jpg
Per-Olof ska hjälpa sin granne med att röja lite grenar. Ur filmen "Det årdnar si".

Ny film om gotlänningars kynne: "Dei årdnar si"

Att få klara besked från en Sudergute är inte alltid lätt. Det har Carin Tellström och Ing-Marie Tellström tagit fasta på, när de gjort sin senaste film om Sudergutars kynne. Se filmen här!

Den första filmen som handlade om hur man besöker och fikar med en gute, har över 16 000 visningar på youtube. Det senaste bidraget i serien börjar luta åt samma virala succé!

Filmen ”Dei årdnar si” i serien ”Prat klokt med gutar” av Hoburgs hembygdsförening, med Ing-Marie och Carin Tellström i spetsen, handlar om hur det går till att få ett klart besked av en gute. 

Bonden Per-Olof Hansén får frågan om han kan hjälpa sin granne med att röja lite grenar så att slambilen kan komma fram. Grannen spelas av Mona Dubrehed från Burs.

– Jo de kan jag väl keike pa, dei raidar si nuck, ja ringar, säger han om och om igen till grannen, som blir alltmer frågande. Kommer han verkligen att hjälpa till?

Men så står han minsann där på gårdsplanen en dag, om än i sista sekund.

– Tiden går och inget händer, men säger de att det ordnar sig, då gör det faktiskt det till slut, det har vi verkligen fått erfara, poängterar Ing-Marie Tellström, som själv bor i Öja på södra Gotland.  

En av huvudrollskaraktärerna, Per-Olof Hansén, som är bekant till Ing-Marie Tellström, brukar säga att ”dei årdnar si”, berättar Ing-Marie.

– Vi frågade om han hade lust att ställa upp, och det hade han verkligen. Folk känner verkligen igen sig och säger: det är ju precis så här det är!

Är det inte någon som blivit arg?
– Jag såg att det var någon som gjorde en sån där tumme ner på facebook, säger Ing-Marie med ett skratt.

Har ni någon mer film på gång som du kan avslöja?

– Jodå- det har vi! Vi har en film på gång som kommer att handla om att vi gotlänningar presenterar oss ordentligt med både för- och efternamn, och vilken socken vi kommer ifrån. Det är väldigt viktigt, så att man kan reda ut vem som är släkt med vem. Det brukar nästan alltid sluta med att man kommer på att man är släkt!

Rollkaraktärerna i filmerna pratar gutamål, något som skapar lite extra stämning i filmerna, säger Ing-Marie Tellström.

– Även om vi inte pratar så bra och rätt alla gånger, vill vi göra det ändå.  Det kanske är lite svårt att förstå ibland, men man ska inte underskatta tittarna, de förstår säkert innehållet.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons