Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Josefine älskar pelargoner

Under sommaren har det exotiska lustslottet Kina slott på Drottningholm en pelargonutställning, där ­besökarna möts av drygt 100 sorters ovanliga pelargoner. I år kommer 70 udda sorter att levereras från Josefine Karlssons handelsträdgård i Dalhem.

Det är full fart i Josefine Karlssons växthus i Dalhem, där hon driver upp plantor som sedan flyttas till Josefines verksamhet i Visby, där hon har försäljning.

– Vi har planteringsvecka inför årets intensiva växtsäsong, berättar hon glatt när hon välkomnar in i det varma och ljusa växthuset. 

Tusentals plantor trängs i växthuset, och nere i ett hörn står 240 olika sorters pelargonsticklingar som hon vårdar extra ömt på en värmematta. Sticklingarna köpte hon in från ett företag i Skåne.

– Jag fick av en slump reda på att de skulle lägga ner och köpte allihop. Det är sorter som knappt finns längre, du köper dem inte i en affär. En del av dem kan vara från tidigt 1900-tal, berättar Josefine, och räknar upp Denise, Francis James, Bulls Eye Cherry, Rosenknopps­pelargoner och olika sorters Mårbackor.

– Listan kan göras oändlig, säger hon glatt.

I januari kom ett mejl från Drottningholms slotts­förvaltning som arrangerar galleritrappor på Kina slott. De hade fått reda på att Josefine kommit över samlingen med de gamla kraftväxande sorterna, och frågade om de fick köpa pelargoner av Josefine.

– Jag trodde att det var ett skämt, säger Josefine och skrattar.

Men det var det inte, och i sommar kommer därför besökarna att mötas av Josefines pelargoner på blomstertrappan utanför slottet. Josefines pappa kommer att leverera blommorna personligen i stora krukor när de blommar i maj.
– Jag får väl åka över och kika på dem i sommar, säger hon.

Intresset för pelargoner har verkligen tagit fart, berättar Josefine.
– Jag tror att de är så populära eftersom de är så lättskötta. Det är ingen katastrof om man glömmer att vattna dem några dagar, och så är de ju så vackra!

Har du några favorit­pelargoner?
– Jag tycker jättemycket om Mårbacka och röd rosenknopp som är fantastiskt fina. Men jag lär väl få några nya favoriter nu, säger hon och tittar ut över havet med sticklingar. 

– Det är verkligen en tacksam blomma att ha att göra med, vattna med vatten, näring och kärlek, och plocka bort vissna blad, det räcker!  

Josefines åtta pelargontips:
1. När du tar fram pelargonerna på våren, klipp gärna ner dem och plantera om. Vill du ha en större pelargon, tar du en större kruka.
2. Ta inte bort all jord vid omplantering, tillsätt ”lite lagom, fräsch jord”.
3. Plantera alltid pelargonerna i en kruka med hål i. Jorden får aldrig bli blöt.
4. När du tar sticklingar, ta från ett kraftigt moderskott med några blad kvar. 
5. Du kan stoppa ner sticklingar i kanten mot en kruka, eller i en ny liten kruka.  Ställ gärna krukan varmt, och trä en plastpåse med lufthål i över. Jorden ska inte torka ut.
6. Vattna med vanlig kruknäring. De pelargoner som du ska ha utomhus, kan du plantera i urn-jord, med långtidsverkande näring.
7. Du kan ställa ut blommorna i maj, men det måste vara frostfritt på natten.
8. Ställ undan pelargonerna vintertid, gärna svalt, och ljust. Fem grader är perfekt!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons