Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Hemma är "hemme" för Babben

Babben Larsson har mycket på gång på Gotland. Länsteatern ger hennes och Ingegerd Monthans samarbete "Jag vet vem jag är", men först återvänder hon med en föreställning där musik möter humor, i ett nytt samarbete med Göran Fristorp.

Få har lockat så många till ett gott skratt som Babben Larsson. Med åren har Dalhemstösen utökat ståupp-succén till folkkär programledare och underhållare, ständigt med glimten i ögat och en snabb replik till hands. Kanske skulle man kunna utnämna Babben Larsson till en av de främsta tolkarna av den gotländska folksjälen, eller snarare av den svenska, eftersom hennes pricksäkra uppriktighet har träffat rätt landet runt. En bekräftelse på det är att hon har prisats som Sveriges roligaste kvinna. Släng dig i Brunnen, Parlamentet, Babben & Co och Stjärnor hos Babben är bara några av hennes bidrag till samhällsdebatten när den tar vägen via humorn.

Hon konstaterar att uppväxten i den rätt karga gotländska miljön och distansen som ö-mentaliteten innebär påverkat hennes karaktär som artist och komiker.

– Man möts av uppmuntrande men inte översvallande kommentarer – man är kvar på jorden och far inte i väg i hybris. Det är jantelagen som gäller, man vågar helt enkelt inte vara dålig, man måste sticka ut, säger Babben Larsson.

Gotland har alltid och kommer alltid att ha en speciell plats i hennes hjärta.

– Känslan när jag kliver av planet eller båten och tar ett djupt andetag är – nu är jag hemma. Det spelar ingen roll hur lång tid det går, hemma är ”hemme”. Lugnet. Man kan varje vägkrok och det finns släkt och vänner överallt, säger Babben Larsson.

Hon berättar att hon tycker mycket om den gotländska och ensliga naturen, speciellt inlandet. Där tar hon gärna en tur längs slingrande småvägar mellan åkrar, eller gör besök till platser som Trullhalsar och det uråldriga gravfältet där.

– De gamla stenrösena har en sky av gles växtlighet av ormbunkar omkring sig. Det är inte mycket besökare där, man kan nästan få känslan av en förtrollad plats.

Babben Larssons talang visade sig redan hemma vid köksbordet i Dalhem, när hon ville pigga upp sin trötta pappa som kom från ännu ett arbetspass i ladugården.

– Pappa hade en dråplig humor, och jag tog det som mitt ansvar att underhålla honom. I bland var min farbror som var militär på besök, det var tacksamt att skoja lite med honom. Man nyper lite och pickar här och där, förklarar hon.

Kör, teater och musik fick hon grunden i under de första skolåren i Dalhem skola, tack vare lärarna Margareta Stenkvist och Ingrid Lundmark.

– Vi var ett helt gäng som spelade fiol och sjöng i kör, och vi fick grunden i teaterskolning när vi satte upp småpjäser i bygdegården, utan att tycka att det var något märkvärdigt, säger Babben Larsson.

Kanske spelade de tidiga skolårens musik- och teaterträning in när hon i trean på gymnasiet tog på sig ansvaret för att återinföra och arrangera det då slumrande avslutningsspexet på Säveskolan.

– Vi gjorde två shower och det blev en riktig dundersuccé. Lärare som var sönderskrattade kom fram och tackade efter föreställningen, berättar Babben Larsson.

Efter några år med bland annat inhopp inom turistnäringen och som diskare sökte sig Babben till plantskolan Gotlands teater. Det var där hon bestämde sig för att söka till scenskolan och redan vid andra försöket antogs hon till skådespelarutbildningen vid Teaterhögskolan i Stockholm.

Efter det var hon skådespelare på Bryggeriteatern i Visby och på Atelierteatern i Göteborg, och uppträdde i fyra år på Gutekällaren i Visby med de publikstormade föreställningarna som hon skrev själv. En av personerna som återvände i publikhavet var Hjördis Pettersson, pionjären bland gotländska skådespelerskor.

– Hon var en viktig förebild för mig, det betydde oerhört mycket att hon kom och tittade, berättar Babben Larsson.

Hennes låt om turismen, "Gotland är bäst", blev både en hit och en seglivad klassiker bland gotlänningar så väl som besökare på ön.

– Den skrev jag lite i den samhällskritiska och politiska andan som jag skolats i vid Gotlands teater. Jag ville visa på att turismen ibland kostar mer än vad den smakar. Och den är fortfarande aktuell i dag när vattenbristen är ett stort problem och många är här på samma gång och ska tvätta bil, duscha och fylla poolen, jag står för den än i dag.

I år är det 35 år sedan hon kom in på scenskolan och för tio år sedan firade hon sin 50-årsdag tillsammans med vänner med en stor fest på Nalen i Stockholm, men än så länge är inget spikat för högtidsdagen som infaller i år. Men hon konstaterar att summeringar och funderingar över vad som är rätt saker att satsa på brukar dyka upp mer frekvent vid jämnåren.

– Det är lätt att bli förförd när man har gott om erbjudanden, men det gäller att fundera på vad du verkligen vill. Det var så "Expedition Babben" kom till, jag ville göra något i den mindre skalan, berättar hon.

I februari i år uppträdde hon i fullsatta bygdegårdar på Gotland med enmansföreställningen. I höst fortsätter turnén där målet är att uppträda på mindre platser i Sveriges alla 25 landskap. Hemma i Solna har hon en karta där hon sätter en röd nål varje gång hon uppträtt på en ny plats, målet är att få den att lysa rött överallt.

– Jag har 19 landskap kvar innan projektet går i mål. Då har jag fått 100 nya nålar på kartan.

I midsomras medverkade Babben i SVT:s program från Almedalen i Visby. Och mer Gotland väntar innan året är slut. Gotland är en plats hon fortsätter att återvända till och i år lite mer än på många år.

Hon kommer ofta till Gotland i augusti, och då brukar hon koppla av i familjens stuga på Östergarnslandet.

– Augusti är en fin tid på Gotland. Det brukar vara varmt i vattnet och lite lugnare, ljuset är nästan magiskt och himlen och havet smälter ihop.

Men i år väntar även en hel del jobb. Först med turnén "Babben möter Fristorp", med sju uppträdanden i samband med Gotland Art Week. Första föreställningen är i Bläse Kalkbruksmuseum i Fleringe den 22 augusti och sista i S:t Nicolai ruin den 28 augusti.

Hon har många gånger uppträtt som sångerska med storband, men när hon kommer till Gotland med kompositören, sångaren och gitarristen Göran Fristorp och pianisten Hansa Berg, är det den mindre skalan som gäller, och fokus på låtar som de själva eller deras favoritartister skrivit genom åren. Samarbetet har varit på gång länge, men först nu har de fått till tid för den gemensamma satsningen.

– Göran är en sångare och gitarrist i världsklass som jag alltid gillat och beundrat på håll. Det är fantastiskt kul att vi gör det här tillsammans, säger Babben Larsson.

Den 10-13 oktober är det dags för nästa satsning på ön. Då ger Länsteatern på Gotland föreställningen "Jag vet vem jag är". Handlingen bygger på den släktforskning hennes mamma Vivan Larsson gjort, och en gammal brevväxling som tidigare hållits hemlig. Fram ur breven växer berättelsen om en transpersons människoöde under 1800-talet. Ingegerd Monthan dramatiserar föreställningen.

–  Ämnet är aktuellt och landar mitt i samtiden. Extra kul är att vi har med två gotländska skådespelare, Camilla Eriksson och Malin Karlsson, som båda gått scenskolan. Vi är inte så många tjejer från Gotland som gjort det, så det blir roligt att jobba med dem.


Babben Larsson om en dag i augusti
Jag vaknar cirka 9:30-10:00 i stugan i Östergarn och börjar med att gå ut och kissa hunden. Till frukost blir det lufttorkad skinka och avokado och ett par koppar kaffe. Efter den promenerar jag med hunden i strandskogen och då har jag med mig en bunke så jag kan plocka lite blåbär. Sedan återvänder jag till stugan och förser mig med saker att läsa, mycket tidskrifter och böcker. Jag brukar läsa 3-4 under semestern. Sedan blir det en tur till Sysne för att handla laxfenor till lunch. Jag passar på att ta en sväng kring hamnen i Katthammarsvik och till Herrvik. På eftermiddagen hänger jag hemma och träffar någon kompis. Sedan tittar jag på OS, jag älskar allt från gångarnas uppvärmning till herrarnas final på 100 meter. Jag älskar att göra många saker samtidigt, så jag brukar bre ut tidningar, pussel och dricka kaffe. Sedan är det läggdags igen vid 01:00-02:00 på natten.

  • Av: Magdalena Olsson/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2016-08-05, 08:30

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons