Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Slite-hamn_1-580.jpg
Mäklare Hjalmar Bertwig tipsar om att man kan hitta prisvärda fritidshus i bland annat Slite och Klintehamn. Bild: Kerstin Klint

Här hittar du prisvärda fritidshus

Är du sugen på att köpa fritidshus? Då är det dags att hålla koll på utbudet hos mäklarfirmorna, för nu släpps de heta objekten. Mäklare Hjalmar Bertwig tipsar om var du kan hitta prisvärda havsnära sommarhus på Gotland.

Mars, april och maj är de bästa månaderna om du vill få tag på ett sommarhus på Gotland. Hjalmar Bertwig arbetar som mäklare på Bertwig Fastighetsförmedling och berättar att startskottet för årets stugjakt brukar gå i april och maj.

– Då är det högtryck rakt igenom. Säljarna brukar oftast vänta in några vårtecken, sen är det full fart.

Just nu finns det flera objekt till salu på Hemnet. Letar du efter ett sommarhus för under en miljon kronor, kan du till exempel slå till på den gamla Klockaregården i Eke, eller ett spartanskt utrustat fritidshus i Lärbro.

För den som vill bo havsnära, men till en lite dyrare prisklass, finns en kalkstensgård i Fide på Storsudret, med egna strandbodar, och en egen liten strandremsa. Inte långt från Holmhällar, vid Rembs i Vamlingbo, finns ytterligare ett havsnära objekt.

Går det fortfarande att få tag på fritidshus som inte kostar skjortan på Gotland?
– Det gör det, absolut! När folk frågar mig var man får mest hus för pengarna, är mitt svar både Klintehamn och Slite. Det finns många fördelar med att bo där: de ligger vid havet, och är nära till service.

– Och är man inte känslig för avstånd, kan man absolut hitta bra alternativ som är väldigt prisvärda, säger Hjalmar Bertwig.

Hjalmar Bertwig får ofta frågan hur det kan skilja så mycket i pris när det är så litet avstånd mellan de olika socknarna på Gotland.

– Vi är ju lite bortskämda här på Gotland och tycker att två, tre mil från havet är långt, men med fastlands­ögon kan det kännas lite märkligt!

Var är det dyrast på ön?

– Visby innerstad är utan tvekan dyrast, och det finns ju en fritidshusmarknad där också. Eller, man kanske inte ska använda ordet fritidshus, utan de som köper där brukar bli deltidsboende. Fårö, Ljugarn, Storsudret och Ihreviken är också väldigt populärt.

De genuina gamla kalkstenshusen, som är starkt förknippade med Gotland med anor från 1700- och 1800-talet är fortfarande efterfrågade, även om de kan kräva en del arbete av köparna.

– De gäller absolut fortfarande, både de som är i fint skick, och de som är i lite sämre skick. En del har ju renoveringsdrömmar, och vill göra mycket själva. Då vill man hellre satsa på ett renoveringsobjekt.

– Varje år säljer vi unika objekt, där tiden kanske stått still ett tag, med gamla, bevarade interiörer. Det är extra roligt att förmedla ett sådant objekt, där en varsam ägare har respekterat husets historia.

Ser du att byggnadsvårdsintresset håller i sig?
– Ja, det gör jag, både bland säljare och köpare. Många uppskattar när ett hus har tagits omhand, när det är noggranna och omsorgsfulla ägare som ägt huset. Det finns absolut ett byggnadsvårdstänk, och ett bevarande av det äldre.
Text och foto: Kerstin Klint

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons