Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Tre dagars tryffelfrossa

Tryffel-after-work, tryffeljakt med hund, brunch, luncher, seminarier, gastronomisk middag och marknad. Den 17 till 19 november är det dags för Gotlands Tryffelfestival.

Susanne Welin-Berger som är sekreterare i Gotlands tryffelakademi berättar mer om den fullmatade helgen som har fullt fokus på skogens svarta guld.

– Helgen inleds med en tryffelmarknad i Gallerian på Östercentrum, där man både kan köpa och provsmaka tryffelprodukter. Det kommer även att finnas plantor till försäljning, men det är ju inte några snabba puckar direkt om man vill börja odla själv. Om man är duktig kan man göra det på sju år, men vår odling tog 14 år, berättar Susanne som själv odlar tryffel, med ett stort skratt. 

På fredagen anordnas det även visningar av tryffelsök i Östergravar med hund.
– Det finns faktiskt tryffel där också, även om en del nog käkas upp av hundar som rastas där. 

När det börjar mörkna kan du passa på att gå på tryffel-after-work, som anordnas av flera restauranger, däribland H10, Clarion Hotel, Matsalen på Best Western Strand Hotel, Amarillo och Smakrike krog i Ljugarn.

Lördagen inleds med ett seminarium i Donnerska huset som leds av Christina Wedén, som skrivit en avhandling om den gotländska tryffeln.

– Hon kommer att berätta om tryffeln i maten i olika kulturer. Här i Sverige provar vi ju gärna hej vilt, eftersom vi inte har några traditioner som i Frankrike till exempel.

Under seminariet kommer även professor Håkan Wallander att föreläsa om samverkan mellan tryffeln och trädets rötter, berättar Susanne.

– Dessutom kommer årets tryffelkock, Titti Qvarnström, att berätta på seminariet hur hon använder tryffeln i matlagning.

Under lördagen äger även en tryffelceremoni rum i Domkyrkan, och efter ceremonin serveras en sexrättersmiddag med tryffel i alla rätter på Clarion Hotel Wisby.

I år lagar Gotlands kockelit, som samverkar inom Kulinariska Gotland middagen tillsammans.

– Som en extra krydda på moset är årets tryffelkock från förra året, Henrik Norström, med och gör en av rätterna.

Vill du gå på en spännande tryffeljakt med en erfaren tryffelletare, anordnas det flera sök på söndagen, både i Ljugarn, Rute och på Lövsta i Roma. 

– Det brukar vara väldigt populärt, så vi kör två pass på varje ställe. Man kan inte vara mer än 20 stycken per gäng, så det är föranmälan som gäller eftersom det brukar bli fullt.

– På söndagen kan man dessutom äta tryffelbrunch på Smakrike krog i Ljugarn, där man är garanterad att få äta minst tio olika rätter med tryffel i.

Hur ser den gotländska tryffeln ut i år?
– Den ser fin ut. På södra och mellersta Gotland har det kommit regn i sommar, och då har den vuxit. På norra Gotland är det lite sämre, eftersom det inte kommit så mycket regn. Den bildas på våren, och växer till på sommaren, och är det torrt i mer än tre veckor, då stannar den till och fortsätter inte att växa.

– Det är dock jätteviktigt att poängtera att tryffeln tillhör markägaren, man måste alltid ha ägarens tillstånd att plocka tryffel eftersom man gräver på deras mark, poängterar Susanne Welin-Berger.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons