Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Starta året med ett "kaffikalas"

Den första dagen på året är det dags för ett hejdundrande ?kaffikalas? på Bottarvegården. Sedan drygt tio år tillbaka bullas det upp rejält med gofika.

På Nyårsdagen brukar hundratals kaffesugna gäster lockas till Storsudret, till Bottarvegården. Bakom arrangemanget står Hoburgs hembygdsförening.

– Nyårsdagen kan ju vara lite seg, men något ska man ju göra så vi vill att folk ska tänka att ”då åker vi till Bottarve på kaffikalas”, säger Ing-Marie Tellström, sekreterare i Hoburgs hembygdsförening.

Hon beskriver kakfesten som ett öppethus där man kan räkna med att få en riktig sockerchock.

– Det här ska föreställa ett riktigt gammaldags kaffekalas där vi vill att folk ska känna sig välkomna, säger hon glatt.

Drygt 300 gäster brukar lockas till Bottarvegården så var därför beredd på att kön kommer att ringla sig lång. Cirka 100 personer får plats åt gången och kaffet serveras vid bordet av personal, så kallade skaffare, som går runt med gamla porslinskannor och kopparna är givetvis gamla kaffekoppar.

– Kaffet är kokkaffe som är kokat över öppen eld. Det brukar vara mycket uppskattat, säger Ing-Marie Tellström.

Bakverken står medlemmar i föreningen för, men även mängder med frivilliga hjälper till så att kakfaten blir fyllda. Några problem med att hitta personer som hjälper till att baka är det inte, enligt Ing-Marie Tellström.

–Nej, det är det inte, men man måste baka minst hundra av varje sort, säger hon.

Besökarna kan äta precis hur mycket kakor man vill och orkar. Man betalar nämligen för varje kaka så det är bara att välja det man är sugen på och bereda sig på, som sagt, en riktig sockerchock.

  • Av: Eva HC Nyström
  • Publicerad 2017-12-11, 09:35

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons