Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Systemet-01.jpg
Bild: Tommy Söderlund

Smårätter på Systemet

Systemet är Visbys nya innerstadskrog, avsedd för dig som spontant vill slinka in för en liten bit mat och något att svalka strupen med. På menyn står smårätter med smak från hela världen.

Det anrika huset på Stora torget som en gång i tiden inhyste systembolag har sedan några år tillbaka återupptagit utskänkningen av alkohol, då i form av restaurang- och vinbaren Bolaget. I juni öppnades Systemet, systerkrogen med smårätter i fokus. Med uteservering mot Stora torgets folkmyller och med soligt västerläge kan den som vill avnjuta sin middag i kvällssolen slå sig ned på första parkett. 

– I takt med att vi utökade matplatserna på Bolaget insåg vi att vi även behövde bredda köket för att kunna tillmötesgå det stigande antalet matgäster. Tanken slog oss då att vi skulle bygga upp ytterligare en restaurang, berättar Eva Toivonen som tillsammans med sin man Johan Strömberg, öppnade Bolaget för 11 år sedan.

Bolaget är en klassisk, fransk bistro, med signaturrätten bouillabaisse högst upp på menyn. Systemet däremot, serverar maträtter komponerade av smaker från hela världen.

– Vi ville bistå med en restaurang dit man bara kan glida in, ta ett glas vin eller en öl och någon lättare maträtt till det. Vi serverar därför smårätter som man visserligen kan äta sig mätt på, men tanken är att det ska vara en plats för den som spontant vill slinka in för en bit mat, säger kökschef Fredrik Karlsson.

Därav inga bordsbokningar, Systemet uppmuntrar till spontanitet. Det gäller även för menyn som komponeras av det som finns tillgängligt för dagen. På menyn just nu hittar du bland annat boquerones – små, spanska sardiner i lökolja, gyoza – asiatiska dumplings med pepparponzusås och sesamfrön och friterad spädgriskind med jalapenomajonnäs.

– Systemets meny komponeras av lika delar spontanitet och lust, berättar Fredrik Karlsson. Vi använder oss av gotländska grönsaker så långt det är möjligt, men även råvaror från andra delar av världen. Vi tar till vara på det som finns tillgängligt, och efter tips från råvaruproducenter från ön.

Utmaningen, och det kreativa i uppdraget som köksmästare på Systemet, är att hitta komplexa smakkombinationer med enkla och ganska få råvaror.

– Det kräver en helt annan dimension av kreativitet för att lyckas skapa något komplext av enkla råvaror, men det är otroligt kul, säger Fredrik Karlsson.

Systemet håller öppet måndag till lördag hela sommaren, med förhoppningar om att kunna hålla öppet några dagar i veckan även under lågsäsong.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons