Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Smak av Sardinien i Sundre

Under vinterhalvåret är Helga Jonsson olivbonde och frilansfotograf på Sardinien. På sommaren driver hon Körsbärsgårdens kafé i Sundre. I år har hon tagit med sig en kock från Sardinien som bjuder på smaker från Italien.

Jordbrukarbyn Cuglieri ligger på en bergssluttning på Sardiniens västkust. I stort sett alla i byn har mark och djur och de flesta jobbar på gården och lever på självhushåll. Man odlar grönsaker och gör sin egen olivolja, vin, ost och korv och på vintern jagar och fiskar man.

– Jag tycker det är fantastiskt att det fortfarande finns sådana samhällen. För mig är allt väldigt fascinerande där och när jag är fascinerad så fotar jag, säger Helga Jonsson.

På Körsbärsgårdens uteservering hänger hennes svartvita bilder från Sardinien.

– Varje eftermiddag vid samma tidpunkt hittar man Cuglieris gubbar på bänkarna i byn, oftast på sin bestämda plats. Jag fotar dem och slår mig ner och pratar, berättar hon.

På gården  Zia Mura har hon ett hus och en halv hektar mark för sin olivlund med femtio träd, ett trädgårdsland och fruktträd. Helga delar sin tid mellan de två öarna – olivlunden på Sardinien under vinterhalvåret och konsthallen Körsbärsgården på Gotlands sydspets på sommaren, där hon driver kaféet sedan sommaren 2002 då de öppnade.

Här i Sundre har familjen Jonsson skapat en konsthall för samtidskonst, en skulpturpark, visningsträdgård, butik och kafé. Sedan några år tillbaka finns Körsbärsgårdens kafé med i restaurangguiden White Guide. I sommar gästas köket av Gian Mauro Irde, som jobbat som kock på en rad välrenommerade restauranger på Sardinien. På Körsbärsgården lagar han en vegetarisk buffé med italiensk inriktning. Till den tillreder han kött och fisk och använder gotländska råvaror så långt det är möjligt.

– Det är viktigt för honom att göra allt från grunden och vi har ett ekologiskt tänk, säger Helga Jonsson.

De lärde känna varandra på en fest på Sardinien, där hon anlitade Gian Mauro som kock. Under vintern har de konserverat bland annat kronärtskockor i olja. I Körsbärsgårdens visningsträdgård hämtar de färska kryddor och sallad. 

– Sardisk mat bygger på fina råvaror. Den är enkel och man krånglar inte till det för mycket. Det är bra kvalité och vällagat och man använder färska grönsaker – även vilda växter i naturen, säger Helga.

I butiken säljer de egenimporterad pecorino-ost, olivolja, oliver, honung och egen tvål. På Körsbärsgårdens kafé kan man beställa en sardisk delikatesstallrik med bland annat ost, korv och sardiskt tunnbröd. Helga och Gian Mauro har en gemensam firma, Irdes, som producerar olivolja av skörden från deras respektive olivlundar.

– Det blir mycket laborerande i köket. Färska grönsaker smakar mycket mer i ett varmare klimat, så det är tur att vi har vår egen olja som lyfter fram smakerna, säger hon.

  • Av: Maria Molin
  • Publicerad 2017-07-21, 10:28

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons