Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Prima möter Fabriken Furillen i kreativt samarbete

Emma Ahlström och Martin Hultman driver sedan i våras både Prima gård och matsalen på Fabriken Furillen. De vill erbjuda en helhetsupplevelse av ekologisk mat med råvaror från närområdet, serverad på keramik som Emma formgivit och tillverkat - med storslagen miljö som inramning.

Paret Emma Ahlström och Martin Hultman bytte livsstil när de lämnade karriär och en hektisk tillvaro i Malmö och flyttade till en kalkstensgård i Bunge tillsammans med sina två barn. Här startade de Prima med matupplevelser och keramik, där de säljer ekologiska och egentillverkade produkter.

Martin skapar allt inom mat och dryck och tar tillvara på vad naturen har att ge: marmelad på gårdens fikon, björnbär och rabarber, olika inläggningar och fläder- och äppelmust.

– Framför allt vill vi att det ska vara genuint och äkta. Vi kombinerade våra intressen och så blev det Prima av det, säger han.

De träffade Johan Hellström, grundaren till hotellet Fabriken Furillen, när han kom till Prima som gäst.

– Det är otroligt spännande att få vara en del av en sådan verksamhet, säger Martin. Liksom vi vill Johan att allt ska vara av hög kvalitet samt att råvarorna hämtas i närområdet. Att sedan kunna servera maten vi tillagat på Emmas keramik gör att det blir en fantastisk helhet.

Det kreativa samarbetet går under namnet ”Furillen by Prima” och under sommaren serveras frukost och middag på Fabriken fram till den 12 augusti.

– Du kan till exempel komma till Prima och äta frukost och välja att boka en frukost på Furillen morgonen därpå. Eftersom det finns ett begränsat antal platser där, så behöver man boka frukost och middag i förväg via mejl eller på Prima, förklarar Emma.

På Prima kan du förutom frukost även äta lunch eller ta en fika. Frukosten är glutenfri och det finns alltid veganska alternativ.

– Vi plockar sommarens färska bär och gör bland annat vår egen granola och chiapudding, liksom äppelmust som vi pressat under hösten. Allt vi serverar på Prima och Fabriken är ekologiska råvaror från öns norra socknar, Bunge och Rute, där vi också hämtar vår inspiration. Vi får till exempel vår yoghurt och mjölk från ett lokalt mejeri i Puttersjaus i Rute, berättar Martin.

På halvön Furillen serveras frukost och middag intill havet med utsikt över piren.

– Här känner man verkligen hur storslagen naturen är, säger Martin. Hotellet intill det gamla kalkstensbrottet har en avskalad design och det är den omgivande naturen som dekorerar platsen.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons