Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Nya smaker på Europas största glassbar

Den 11 april öppnar ett av Visbys självklara stopp för många gotlänningar och besökare för säsongen. I år kommer Glassmagasinet i Visby hamn att ha 305 smaker på menyn, något som faktiskt gör dem världsunika.

Glassmagasinet öppnade sin glassbar i Visby hamn 1988, och har sedan dess utvecklats till ett av Visbys stora besöksmål. Sedan 2011 drivs verksamheten av paret Andreas Younan och Joelle Zeino.

– Jag är utbildad kock sedan tidigare och har alltid haft ett stort intresse för Italien och italiensk mat. Under de senaste dryga tre åren har jag utbildat mig till glassmästare i Italien, berättar Andreas Younan.

I höstas åkte han till Bologna och Milano för att avsluta sin utbildning, och är nu fylld av idéer som ska utveckla Glassmagasinet ytterligare.

– Förra året byggde vi ut rejält i och med att vi tog över lokalen bredvid, och i år satsar vi bland annat på att byta ut själva glassmaskineriet. Vår stora gelatomaskin ska få en syster och mjukglassmaskinen byts ut, berättar Andreas.

För bra maskiner, det behöver han. I år kommer det att finnas 305 olika glassmaker att välja bland i glassbaren, varav drygt 30 procent är egentillverkade. Övriga sorter levereras av stora tillverkare som Sia, Triumf och GB.

– De stora glasstillverkarna gör också en del sorter som bara vi får sälja. Hallon-saltlakrits utvecklades till exempel för oss, men numera har vi en deal med Sia som gör att de får sälja den till andra också, säger Andreas.

Det stora utbudet gör att Glassmagasinet kan titulera sig Europas största glassbar.

– Enligt topparna inom glassvärlden, som vi träffar på den stora glassmässan i Rimini varje år, så är vi det. Det finns en glassbar i Milano med 100 sorters glass, och utanför Europa, i Sydamerika, finns en med 400 sorter, men de har inte lika många smaker framme samtidigt som vi har. Så kanske är vi världens största, men vi nöjer oss med att säga att vi är störst i Europa, säger Andreas Younan.

Bland storsäljarna från förra året räknar Andreas Younan bland annat upp mörk chokladglass, saffransglass, mascarpone med hallon, nutellaglassen och popcornglassen.

– Och Pokémonglassen, den gick väldigt bra förra sommaren. Den smakar tuggummi, vanilj och citron och är faktiskt riktigt god, säger Andreas.

Till de mer udda framgångsrecepten hör glassen med dill och gräslök, en slags förrättsglass som bara säljs till midsommar.

– Den räknas till våra galna glassar. Vi gjorde 30 liter till midsommar förra året och allt sålde slut, berättar Andreas.

Kanske finns den kommande sommarens storsäljare bland någon av årets nyheter. I år kommer bland annat amerikansk sockerkaksglass, italiensk karamell- och kokosglass, en polkaglass med Grännakarameller, citronsorbet med bitar av direktimporterade italienska citroner och en glass gjord på buffelmjölk att finnas i sortimentet.

– Jag var i USA för ett par månader sedan, och där träffade jag en egyptisk man som gjorde glass på buffelmjölk. Den var helt magisk! Buffelmjölken har en lite speciell karaktär som blir fantastisk i glass, säger Andreas.

Ny för i år är också en proteinglass med lägre fetthalt för den som tränar och en specialglass framtagen för människans bästa vän – hunden.

– Hundglassen, som bland annat kommer att innehålla hundkex, ska bli riktigt kul att jobba med. Den kommer inte att stå framme utan kommer att finnas i en separat frys och plockas fram på beställning. Den kommer vi inte heller att ta betalt för, utan kunder med hund som köper en glass till sig själva bjuds på en glass till hunden, säger Andreas Younan.

Det råder ingen tvekan om att glass är något som Andreas Younan brinner för, och på frågan om han någonsin tröttnar på glass svarar han blixtsnabbt:

– Aldrig! Men smaken förändras ju mer jag lär mig om glass. Det ska inte vara för sött och inte för starkt i smaken. Smaken ska kännas i gommen, och glassen ska vara barnvänlig och vänlig för kroppen och hälsan, tillverkad av bra råvaror och utan onödiga tillsatser. Alla kan göra glass, det svåra är att hitta rätt balans mellan sockret, grädden och smaken.

11 april är det alltså dags för säsongsöppning, och därefter håller glassbaren och fiket i samma lokal öppet varje dag till mitten av september.

– Det är förresten en annan nyhet för i år, att vi kommer att driva vår coffee shop i egen regi och bredda utbudet med lättare varma rätter, säger Andreas Younan.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons