Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Julbaka med Gertie - vi har recepten!

"Man tar en nypa hit och en nypa dit. Det är inte så noga" säger Gertie Ahlqvist från Källunge som delar med sig av julens gotländska kakrecept. Lär dig baka gorån, struvor och klenäter och se filmen hur Gertie gör den berömda Gotlandsknuten.

Det är 27 grader varmt i köket hos Gertie Ahlqvist när jag kliver in genom dörren vid Skäggstäde i Källunge.
Den saffransgula bulldegen står på jäsning i det varma och ombonade köket tillsammans med flera andra kakdegar. Häng med oss på julbak - Gertie som har bakat sedan hon var liten hjälper dig med julens bästa recept. Recepten hittar du längre ner i texten.

Gertie börjar med att baka ut bulldegen som hon formar till Gotlandsknutar.
– Jag har storleken i handen, säger hon vant när hon tar bitar stora som ett ägg från degen för att forma bullarna som blir exakt lika stora.
– Jag vet inte om det här är den riktiga Gotlandsknuten, men det är så här jag gör den. Jag tror min är den äkta, säger hon och skrattar.

När Gertie Ahlqvist var 15 år hjälpte hon till i hushållet på en gård i Björke på mellersta Gotland. Det var där som hon lärde sig att baka och laga mat, berättar hon. I vuxen ålder började Gertie baka till begravningar och årsdagar som avkoppling från jordbruksarbetet på gården i Bara.  

Gertie berättar att när hon gör sin bulldeg blandar hon ner jästen med sockret och äggen i bunken.
– Sen häller jag ner den fingervarma mjölken.
Dessutom knådar hon i rumsvarmt smör i degen, hon smälter alltså inte smöret. Blir degen för hård av mjölet knådar man bara i lite mer smör, berättar hon. Och så knäcker hon ner ett par ägg, det lärde hon sig när hon jobbade på gården i Björke berättar hon. Hon vet inte riktigt varför, mer än att bondgårdar hade gott om ägg, och berättar att hon brukar knäcka i några ägg i sina Gotlandslimpor också. 
När jag frågar hur mycket mjöl hon har i sin bulldeg, har hon svårt att ge exakt svar.
– Förr i världen när vi malde mjöl av egen säd visste man vad man fick, nu kan det skilja sig så mycket på mjölsorterna.


Se filmen från Gerties julbak när hon bland annat gör den berömda Gotlandsknuten: 

När bullarna är klara är det dags för nästa moment i julbaket: att göra sockerkringlor. Gertie berättar om den gamla gotländska traditionen när man sparade en bit av degen, blandade i ett ägg och lite smör och mjöl och gjorde små kringlor som bjöds till ”Klucku tei” (förmiddagskaffet). Kringlorna doppas i strösocker innan de gräddas. När jag frågar hur mycket hon tar av ingredienserna svarar hon att man tar lite på ho. 
– Man tar en nypa hit och en nypa dit, det var så det var förr.

Klenäter som friteras i kokosfett är lättare än man tror att göra. Gertie blandar lite brännvin eller konjak i degen enligt ett gammalt recept så att det blir smidigare.  
Kaksporren som är ett måste för Gertie åker fram, för kniv är inget vidare, förklarar hon, och så skär hon lagom stora remsor med ett snitt i mitten på kakorna.
– Äger du ingen kaksporre?, frågar hon förvånat med glimten i ögat när jag förklarar att jag aldrig haft en sån. 

Hon drar in den ena änden av kakan i snittet och så släpps den ner i det kokande kokosfettet. Den dunsar tungt till botten men flyter upp fort igen och vänds en omgång innan den tas upp för att doppas i strösocker. 

Bränner du aldrig något?
– Nej, det är konstigt. Jag känner alltid på mig när det är dags att ta ut dem ur ugnen.

Nu är det dags för struvorna som ska friteras i samma fett som klenäterna.
Gertie vispar snabbt ihop en lös smet med mjölk, mjöl, socker och ägg som liknar en pannkakssmet. Jag slås av hur enkelt det verkar vara, och Gertie håller med.
– Det är lättbakat bara man har ett järn, säger hon.

Hon doppar det vackra järnet, som är format som en fransk lilja, i fettet så att det blir riktigt varmt. Sedan doppar hon ner järnet i den lösa smeten och ner i fettet igen. Det fräser till ordentligt och Gertie lyfter upp den första vackra kakan som lossas försiktigt med en gaffel. Jag förvånas över vilket lugn hon utstrålar. 
– Man måste ha tålamod, säger hon när den ena kakan efter den andra landar på bakbordet bredvid spisen.

När bakbordet fyllts med struvor är det dags att plocka fram gorånjärnet som köptes för några år sedan på en gårdsauktion i socknen. Gertie tar fram en färdig mall av en pappbit ur en av lådorna och rullar vant med sporren över degen. Receptet har hon fått från Gullan Björkander i Hörsne. Hon värmer järnet på spisplattan och lägger i en degplatta. Efter en stund vänder hon järnet, och sedan lyfter hon ut vackra gorån som delas på mitten.

Av en vanlig smördeg formar hon sedan vackra kringlor som doppas i pärlsocker och gräddas mycket försiktigt i ugnen. Av smördegen bakar hon även stjärnor med sylt på. Gerties man Lasse som är sällskap i kökssoffan berättar för mig att det är en av favoriterna bland fruns goda kakor.
– Det här receptet kan användas till allt möjligt, förklarar hon och fortsätter sedan att baka kejsarkronor av smördegen som fylls med egen mandelmassa som vispas ihop på en kort stund med skållad mandel, socker och ägg.

Till eftermiddagskaffet har Gertie bakat sammanlagt sju sorters kakor och saffransbullar. Hon dukar upp kakfaten på bordet framför den rosa finsoffan och vi provsmakar och njuter. Klenäter, gorån, struvor, saffransbullar... 
Innan jag går delar hon med sig av sitt bästa pepparkaksrecept: 
– Det bästa pepparkaksreceptet finns faktiskt i Kajsas kokbok på sidan 291. Alla kan baka det!

 

 (Recept på pepparkakor ur Kajsas kokbok från 1943).

LÄS MER: Här hittar du Gertie Ahlqvists recept.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons