Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Rokeriet_RED.jpg
Bild: Jenny Kiderud

Havets frukter på faten

Vid den gamla fiskehamnen i Katthammarsvik ligger Rökeriet med butik och restaurang. Från borden med blå- och vitrutiga dukar inomhus och ute på terrassen har du utsikt över viken och öppet hav.

På Rökeriet i Katthammarsvik har familjen Jacobsson förädlat fisk sedan 1943, då Gunnar Jacobsson startade verksamheten. Idag är hans barnbarn Ulrika Magnusson ansvarig för krog och butik och hennes pappa Kjell-Arne Jacobsson är rökerimästare. Sedan barnsben har Ulrika engagerat sig i familjeföretaget och 2009 bestämde hon sig för att driva det vidare.
– Det första jag gjorde var att vinterisolera verandan så att vi kunde ha öppet året runt, säger hon.

Här kan man köpa fisk och skaldjur över disk eller äta klassiker på plats, såsom fisksoppa, varmrökt lax, stekt strömming och räklåda med kokta och rökta räkor. Andra rätter skapas efter säsong.
– Min filosofi är att det ska vara familjärt, att alla ska känna sig välkomna – som ett vardagsrum modell större, där vänner och familj kan samlas, säger Ulrika Magnusson.

I rökeriet bereder de fisk som är fångad i havet runt Gotlands kust av fiskare från Herrvik och Ronehamn, såsom flundra och piggvar, eller från andra vatten. Bitar, stycken och filéer röks, gravas och rimmas. Än idag bygger de sin fiskrörelse på det manuella hantverket och fisken röks på det traditionella sättet med alved, alspån och enris i vedeldade ugnar, där den får färg och smak.
– En grundtanke med Rökeriet är en levande landsbygd och som litet företag kan vi bara tävla i kvalité. Det ska kännas att det vi gör, det gör vi med hjärtat, säger Ulrika.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons