Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotländskt på faten i Hejde

Det är inget hinder att starta en restaurang som ligger mitt på den gotländska landsbygden bland åkrar och lantgårdar. Det är Elise Nilsson och Martin Eliasson bevis på, som startade Ekens restaurang i Hejde somras.

I början av juli öppnade Elise och Martin Ekens restaurang i Hejde. Restaurangen har stora panoramafönster och ligger vägg i vägg med ridhuset vid Ekeskogs, som satsar på akademisk ridkonst. 

De hade egentligen tänkt öppna restaurangen i maj, men var nog lite tidsoptimister medger de. Den första juli slogs därför de  gamla pardörrarna upp till restaurangen efter att alla tillstånd var färdiga.

–  Det gick bra direkt, jag var förvånad att folk hittade till oss, men det finns ju inte några restauranger i närheten, berättar Martin.

Elise berättar med ett leende om rivstarten och om hur hon knappt hann åka ner till avtagsvägen för att sätta upp en skylt som visar vägen till restaurangen.

– Vi fick till och med neka folk vid några sittningar för att det blev fullt, berättar Martin.

Elise och Martin kommer ursprungligen från Skåne. Elise har bott på Gotland sommartid i drygt tio år och Martin flyttade till Gotland i våras för att vara med och starta restaurangen. De bor dessutom bara ett stenkast från restaurangen i ett hyrt hus.

På menyn finns lokalt producerad mat, och avståndet från jord till bord ska vara kort,  poängterar paret. Karl-Johan- svampen till risotton har plockats alldeles utanför husknuten, tryffeln är gotländsk och grönsakerna är ekologiskt producerade från gården Smissarve i Rone.

Menyn byts ut med jämna mellanrum. När Gotland.net är på besök bjuds det bland annat på tryffelrisotto med Karl-Johan-svamp, rimmad torskrygg, husets kalops, bönburgare och saffranspannkaka.

–  Köttet är så långt det är möjligt gotländskt. Dessutom finns det alltid både något veganskt och vegetariskt alternativ på menyn, berättar Elise.

Paret säger med ett skratt att restaurangen ligger ju egentligen ”rätt centralt”, i närheten av socknarna Guldrupe, Väte, Klinte, Buttle, Lojsta och Sanda bland annat.

–  Det var så häftigt i somras när gästerna kom cyklande med ett leende på läpparna på grusvägen här, berättar Elise lyriskt.

I mitten av oktober tar det driftiga paret en paus för arbete och skidåkning i Norge, men i sommar är de tillbaka vid Ekeskogs igen.

–  Nu kör vi bara fyra helger till och har öppet till och med den 15 oktober, men sen är vi tillbaka i början av juni igen. Vi gillar att åka skidor och snowboard, berättar de entusiastiskt.

Elise och Martin hyr restaurangen av Hanna Engström och Ronny Lund som driver gården vid Ekeskogs. 

Eftersom restaurangen ligger vägg i vägg med ridhuset vid Ekeskogs händer det då och då att gästerna bjuds på akademisk ridkonst till maten.

– Det händer ganska ofta att folk frågar: när kommer hästarna? Vi har ju ingen egentlig uppvisning, men vem vet, det kanske kan bli något av det i framtiden? säger Elise drömmande.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons