Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Sparris-185.jpg

Gotländska kokböcker

Sparris, tryffel, salmbär och ramslök är några av de råvaror som ofta förknippas med gotländsk matlagning. På vår kokbokssida har vi samlat vackra böcker som kan ge inspiration för dig som vill laga mat och baka med gotländska smaker.


Sommarkväll med mat och vin av Håkan LarssonSommarkväll med mat och vin
av Håkan Larsson
Efter succén med "Fredagkväll" kommer nu Håkan Larsson med en ny kokbok, i samma lättsamma och tillgängliga anda. I "Sommarkväll med mat och vin" tar Håkan oss med till sitt sommarparadis på Fårö. Sommarkväll är en mat- och vinbok präglad av den svenska sommarens magi, från ljuset och naturen till råvarorna och smaksensationerna.
 

Läs mer / beställ boken

Per Morberg: Den stora matresanDen stora matresan
av Per Morberg
Vad finns det för mat i Sverige? I Den stora matresan reser Per Morberg land och rike runt i jakt på den traditionella svenska kokkonsten. Från Lappland i norr till Skåne i söder och Gotland i öster möter han människor med stor kunskap om traktens mattraditioner, han letar upp de bästa och mest karakteristiska råvarorna och hittar gömda och glömda recept.
Läs mer / beställ boken

Kaffikalas BottarveKaffikalas vid Bottarve : recept och tradition
Det här är en berättelse om det generösa Storsudret på Gotland, där frågan »Får det vara en tår kaffi?« aldrig är långt borta. Här beskrivs det storartade Kaffikalaset i helgmillum med 20 sorters bakverk som dukas fram varje nyårsdag vid Bottarve i Vamlingbo på Gotland. Läsaren bjuds in till bakerskornas kök och får ta del av generationers recept och traditioner. Bilder och text dokumenterar kaffikalaset som en viktig del av livet på Storsudret och synliggör kvinnornas insatser som ofta kommit i skymundan.
Läs mer/köp boken

FredagkvällHåkan Larssons Fredag kväll med mat och vin
Gotlänningen Håkan Larsson är en av Sveriges mest uppskattade vin- och matskribenter. Middag på en halvtimme, vin för en hundring. Allt inhandlat på hemväg från jobbet. Det är den enkla grundtanken bakom den här boken. I en skön och nyskapande förening av mat, vin och kultur löser Håkan Larsson den utmaning som väntar miljoner svenskar inför veckoslutet.
Läs mer / Köp boken


Tryffel - Mat för gudar, gutar och svin
Tryffel - Mat för gudar, gutar och svin
av Wedén, Christina , Lang, Norbert
Matintresserade får något drömmande i blicken när man nämner svart eller vit tryffel. Denna läckra matsvamp, som kostar 10 000 - 30 000 kr per kilo, omges av myter, passionerade kockar och en hängiven beundrarskara. Tryffelsällskapen får allt fler medlemmar, inte minst sedan svensk tryffel kommit till marknaden, och idag är tryffelsafari populärt på bl.a. Gotland.
Läs mer / Köp boken

Det gröna köketJosefine Hansson, Saranna Lundén: Det gröna köket 
Här samsas gotländska specialiteter med vegetariska, veganska och svenska vardagliga maträtter.
Läs mer/köp bokenEtt ståtligt bröllopIng-Marie Tellström: Ett ståtligt bröllop
Storslagna bondbröllop har firats i hela vårt land, så även på Gotland. Nu hotar den traditionen att försvinna. Ing-Marie Tellström, som under de senaste tio åren har arrangerat bröllop och andra traditionella gotländska kalas på Bottarve museigård, delar här med sig av sin kunskap om alla de traditioner som på Gotlands landsbygd fallit sig helt naturliga ända fram till i våra dagar. Boken innehåller inte recept, men här finns mycket att läsa om gotländska mattraditioner i bröllopstid.
Läs mer/köp boken

 

Fler Gotlandsböcker

Gotländska recept

 

  • Publicerad 2011-08-15, 14:45

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons