Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Gotländsk lammstek med rosmarin och citron

Ingredienser:
1 lammstek med ben, ca 2 ½ kg
rejält med salt
4-6 vitlöksklyftor
1 msk rosmarin (färsk eller torkad)
0,5 dl honung
saften från 1 citron
svartpeppar ur kvarn

Skysås:
1 dl stekspad
3 dl rödvin, gärna fylligt
1/2 liter kalvfond (vatten + koncentrat)
1 msk smör
1 msk vetemjöl
svartpeppar
lite kajennpeppar

Portioner: 8

Sätt ugnen på 250 grader. Gnid in rikligt med salt runt om steken. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Blanda samman vitlök med honung och citronsaft. Pensla steken noga runt om med blandningen.

Sätt in steken i ugnen på galler över en långpanna i nedre delen av ugnen. Använd gärna en köttermometer. Genom att först ha en hög ugnsvärme får steken en vacker och smaklig yta. Låt stå tills den fått en fin gyllene färg.

Stöt rosmarin i en mortel. Krydda steken runt om med den hackade rosmarinen och efterstek på riktig låg temperatur, 120 grader, för att få steken saftig och mör. Låt stå i cirka 2-2 1/2 timmar eller tills innertemperaturen är cirka 60-70 grader. Ta ut och låt vila en stund. Tänk på att om den får vila länge, upp mot en halvtimme, kommer den att eftersteka något utanför ugnen.

Sås: Vispa ur långpannan från saft och stekrester och häll ner i en kastrull. Häll i rödvin och kalvfond. Knåda ihop smör och mjöl och vispa ner i såsen. Låt koka upp under vispning tills såsen tjocknar en aning. Låt sjuda utan lock i 15 minuter, vispa i botten. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lite vatten om såsen blivit för tjock den ska vara ganska tunn, knappt mer än en sky.

Servera gärna med en krämig risotto och rostade rotsaker.

Se även Saffranspannkaka

Se fler gotländska recept

 

Fakta

Lammstek på Gotlandslamm är Gotlands landskapsrätt.
  • Publicerad 2009-12-15, 20:59

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Annons
Annons
Annons