Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ett kliv rakt in i medeltiden

"En lummig oas i Visby innerstad som tar med dig tillbaka till1300-talet". Så beskrivs Kapitelhusgården på deras hemsida och det är en kortfattad beskrivning som verkligen stämmer.

Går man in genom porten, in på innergården intill Kapitelhuset som är byggt på 1300-talet och ligger i vinkel med stallet från 1400-talet, så är det som att kliva in i en annan tid. Stegar man dessutom ner i källaren, som är från 1200-talet, så känns det som att Medeltiden är här på riktigt.

Björn Berntsson, restaurangchef på Kapitelhusgården, är själv historiefantast och han beskriver lyriskt Kapitelhusgården så här:

– Det här är det ultimata festivalområdet, för jag ser Medeltidsveckan som en festival. På Kapitelhusgården försöker vi återskapa en historisk kapsel!

En viktigt del i det, anser Björn Berntsson, är att servera medeltidsinspirerad mat.

– Fast inte fullt ut, man vill ju inte servera äcklig mat, säger han och skrattar.

Istället serveras vällagad mat, exempelvis tjocka revbensspjäll som grillats i över 8 timmar och rätterna har en bas av kål eller matvete. För ris, potatis och pasta är nämligen bannlyst på Kapitelhusgården eftersom det inte fanns före 1500-talet. Till maten kan man välja gårdens egna öl eller ett speciellt mjöd från Polen med mycket kanelsmak.

Kapitelhusgården ägs av Visby stift egendomsnämnd, men drivs av företaget Kapitelhusgården. Verksamheten, som består av allt från restaurang till musikuppträdanden, kurser och marknader, sparkar igång i maj och pågår till och med Medeltidsveckans slut. Därefter är det öppet fram till oktober, eftersom lokalerna saknar uppvärmning. I Kapitelhusgårdens stora, magnifika stensal hålls stora gästabud och gården är även öppen några dagar under jul, vid evenemanget Medeltida jul.

För att ytterligare utveckla dimensionen i den mat som serveras har man påbörjat en utveckling av innergårdens örtagård. Borta är arbetskrävande rabatter och den slitna gräsmattan. Istället har tåligt gräs planterats och örtodlingarna har fått ta plats i praktiska odlingslådor i trä. En utomhusbar är ny för i år och det är även scenen under det fascinerande kinesiska tempelträdet, ginkgo biloba. Ståborden har bytts ut mot bord och bänkar för sittande gäster.

– De kryddor vi odlar är sådana som fanns under Medeltiden: rosmarin, timjan och lagerblad och de används i vår matlagning. Man ska kunna se det vi använder i maten, säger Björn Berntsson och fortsätter:

– Sedan har vi vår kyckling som serveras på ett mycket speciellt sätt. Med facklor och med eldslukande personal!

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons