Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Ett eldorado för nostalgiker

Rockabilly, flipperspel och jänkarbilar. I Visbys östra köpcentrum Skarphäll, bland bilhandlare, möbelvaruhus och lågpriskedjor, blinkar en klassisk amerikansk diner där inspirationen kommer från 1950- och 60-talen.

De traditionella båsen med röda och vita soffor i glansig skinnimitation för tankarna till scener från otaliga amerikanska filmer, teveserier och musikvideos. Restaurangen har fått sitt namn från en diner i filmen ”Sista natten med gänget” (originaltitel ”American Graffiti”) från 1973 om 60-talets ungdomskultur i USA.

På Mel´s Diner står hamburgarna och filmstjärnorna i fokus bland bil- och motorcykelminiatyrer, jukebox, neonskyltar, svartvita idolporträtt och en enarmad bandit. Rekvisitan kommer från olika loppmarknader, bilmässor och inte minst från restauranggäster som vill bidra till retrokänslan – och samlingen växer.

Dinerkulturen är starkt förknippad med klassiska rätter och Mel´s Diner serverar, förutom hamburgare döpta efter 50- och 60-talens filmstjärnor, även sallader och husmanskost under lunchtid. Lunchgästen kan välja på att sjunka ner i ett av båsen eller beställa take away.

– Den rätta atmosfären är viktig att fånga. Lokalen är personlig och familjär som om man satt hemma i någons vardagsrum, säger kocken Georgios Michael, som varit med och skapat restaurangens koncept och själ.

Han har sin stora idols namn tatuerad på ena armen, The King Elvis Presley, och Marilyn Monroes ikoniska ansikte på den andra. Han pekar på en teve i ett av hörnen som visar filmer i 50- och 60-talsanda, såsom ”Grease” och Elvisfilmen ”Blue Hawaii”.

– Vi har gäster i alla åldrar. Ungdomar kommer hit på eftermiddagarna och dricker milkshakes och vid bordet intill sitter ett 80-årigt par och äter hamburgare, säger han och tillägger:

– Du är aldrig ensam här, även om du kommer hit själv – det finns alltid något att titta på.

Mel´s Diner har öppet varje dag från elva på förmiddagen till sju på kvällen året runt. Restaurangen lockar bilentusiaster, som bromsar in sin Mustang, Cadillac eller Chevrolet på parkeringen med en modell av en klassisk Texaco bensinpump utanför ingången. Runt flipperspelet i entrén samlas stamgästerna för att slå gamla rekord.

– Flera av våra gäster sitter kvar länge, umgås och pratar minnen. Det blir en träffpunkt och en tidsmaskin, säger Georgios Michael.

  • Av: Maria Molin/Gotland Just Nu
  • Publicerad 2017-05-17, 14:21

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons