Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Baka julens godaste kakor

När Sally Wiesand bakar inför julen blir det mandelmusslor, farmor Edlas nötkakor och ett hundraårigt recept från Amerika som togs med hem till Gotland av en hushållerska på 1920-talet. "Bakning slår allt" säger hon om sin stora passion.

(Längre ner i texten hittar du recept på julkakor).
Sally Wiesand är 18 år och har bakat så länge hon kan minnas. Just nu går hon sista året på restaurang-  och livsmedelsprogrammet på Wisbygymnasiet.
– Jag har alltid varit runt någon som bakar. När jag var liten bakade jag mycket med farmor, mamma och pappa.

Sallys farmor heter Edla Arvidsson och bor i Burs. Tillsammans med henne  föddes Sallys stora intresse för bakning.  

– Vi bakade släta Gotlandsbullar. Jag kunde faktiskt göra Gotlandsknuten när jag var mindre, men det har jag glömt nu!

Eftersom Sally delar sitt intresse för bakning med pappa Ola Arvidsson har de startat ett café i den före detta lanthandeln i Sanda som har öppet ungefär en gång i månaden. Där får de utlopp för sin stora gemensamma passion.

Det finns några riktiga måsten bland julkakorna hemma i Sanda förutom de obligatoriska pepparkakorna och lussebullarna.

–  Det är farmors nötkakor och en kaka med knäck och kola som mamma brukar baka. Pappa gör alltid mandelmusslor, och så har vi ju mycket julgodis och ett pepparkakshus såklart. I år funderar vi på att göra Harry Potters skola Hogwarts.

Sallys pappa Ola brukar baka ett nästan hundraårigt recept som kommer  från Amerika och Agnes Fredriksson från Folke i När. Receptet tog Agnes med sig hem på 1920-talet när hon flyttade hem igen från staterna och blev hushållerska hos fyrmästare Gräsman ute på Närsholmen. Kakan är en mjuk pepparkaka som heter "Loafcake" men som kort och gott gått under namnet Lofkake på gotländska.

Sally gör alltid sin egen pepparkaksdeg tillsammans med pappa Ola. Degen ska innehålla massor av julkryddor som nejlika, kardemumma, kanel och ingefära och gärna ligga minst en vecka i kylen för att bli riktigt bra.

Hon ger tips till den som ska baka pepparkakshus att bitarna brukar krympa i ugnen.

–  Dessutom är det smälta sockret som man binder ihop bitarna med väldigt varmt. Det är viktigt att tänka på så att man inte bränner sig.

Sally har en stor förebild i Roy Fares som är en av landets främsta konditorer.

– Han gillar att baka stort och maffigt, det är något som jag gillar också. Desserter ska vara kladdiga, småkakor bara smular sig i munnen!

När vi besöker Sally hemma i hennes kök håller hon på att baka mandelmusslor med saffran i. Hon tipsar om att lösa upp saffran i vatten eller amaretto som är en italiensk mandellikör.

– Det ska stå och dra minst en halvtimma, eller gärna över natten. Det förstärker smakerna.

De gamla formarna som tillhört farmor Edla penslas med smält smör så att kakorna inte fastnar.

– Det blir dessutom mer crunchigt när man penslar. Man måste pensla formarna och smält smör är alltid bäst, då kommer man lättast åt.

Sally trycker vant ut degen i formarna, den får inte vara för tjock och det är viktigt att den trycks upp till kanterna.

När mandelmusslorna varit inne i den 200-gradiga ugnen tills de blivit vackert gyllengula i ungefär 10 minuter låter hon kakorna svalna en stund innan hon försiktigt knackar ur dem ur sina formar. Eftersom hon gillar fyllningar vispar hon grädde som hon blandar med krossade kardemummafrön och skedar ut grädden med en tesked som hon doppar i vatten för att grädden ska forma sig vackrare.

Hon avslutar med att lägga i blåbärs - och hallonsylt. Gillar man inte fyllningar kan man pudra på lite florsocker på mandelmusslorna. 

– Det blir nästan som en saffranspannkaka, fast en annan variant.

Kan vem som helst lyckas med det här?

– Absolut! Man måste bara ha bra formar, det hittar man lätt på loppisar, eller så kan man fråga någon som är lite äldre, de brukar ha det hemma.

Misslyckas du aldrig när du bakar?

– Ja, misslyckas det gör jag jämt, men det är ju så man lär sig. Jag brukar testa mig fram och antecknar det jag gjort fel så att jag kommer ihåg det till nästa gång.

Vad är roligast, att baka eller att laga mat?

– Jag har alltid gillat sötsaker och det gör ju så många andra också. Bakning slår verkligen allt!

 

RECEPT:

LOAFCAKE FRÅN AMERIKA
Ett nästan hundraårigt recept som kommer från Amerika och Agnes Fredriksson från Folke i När. Receptet tog Agnes med sig hem på 1920-talet när hon flyttade hem igen från staterna och blev hushållerska hos fyrmästare Gräsman ute på Närsholmen.

1 kkp socker
2 ägg
(vispas pösigt)

1 kkp sirap
1 kkp sur grädde eller fil
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
2,5 kkp vetemjöl
Smörj och ströa en form. Blanda ihop smeten och häll i, baka i 180-gradig värme i cirka 45 minuter.

NÖTKAKOR
Det här är en av Sally Wiesands favoritkakor på julbordet!
Cirka 12 till 18 nötkakor.
50 gram smör
200 gram hasselnötter
1 dl socker
1 ägg
Hasselnötter eller cocktailbär till garnering
Smält smöret. Mixa nötterna till ett pulver. Blanda ingredienserna i en bunke och låt vila i 10 minuter. Spritsa eller forma topparna med händerna. Tryck på garneringen. Lägg på bakplåtspapper och grädda i 175-gradig ugn i cirka 15 till 20 minuter tills de blir gyllenbruna. Ta ut, låt svalna och njut!

SAFFRANSMUSSLOR MED MANDEL
20 stycken
50 gram mald sötmandel
100 gram smör och 2 msk till formarna
1 dl strösocker
1 paket saffran
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
1 msk vatten eller amaretto
Mixa mandeln. Rör ihop smör och socker. Blanda saffran med vätskan och låt stå i en egen skål minst 30 minuter. Blanda samman resten av ingredienserna och saffran, lägg degen i en bunke över natten. Skär sedan upp den i 20 bitar, smörj formarna med smält smör. Tumma ut i formarna, grädda i den 200-gradiga ugnen tills de blir gyllengula, åtta till tio minuter. Garnera med kardemummagrädde och valfri sylt!

HEMGJORD PEPPARKAKSDEG
10 dl vetemjöl
3 dl strösocker
250 gram smör
1,25 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kardemumma
1 tsk pomerans
Smält smöret och blanda samman allt. Dela i två delar, lägg i kylen i minst en vecka.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons