Logga in

Logga in

Klicka här för väderprognos Gotland

Actionfylld matlagning på glas

Glasblåsaren och konsthantverkaren Jennie Olofsson möter kocken Luqaz Ottosson i en actionfylld middag där all mat tillreds på upphettad glasmassa.

Till den småländska bygdehistorien hör fenomenet ”hyttsill” som uppkom då luffare vallfärdade till glashyttorna för dagsarbete och varma sovplatser inne bland ugnarna. I hyttornas avkylningsugnar värmde de sina middagsmål.

Man kan faktiskt, med glimten i ögat, säga att det var precis det som hände när smålänningen Luqaz Ottosson parkerade sin cykel utanför Jennie Olofssons lilla hytta i Norrlanda för precis ett år sedan. Trött på restauranglivet hade han gett sig iväg på en 340 mil lång upptäcktsfärd på cykel genom Matsverige för att återfinna inspirationen. Samtidigt hade Jennie Olofsson precis kommit till rätta i sin nybyggda glasstudio Big Pink. Hon letade efter nya koncept och samarbeten, och hade länge filat på idén om att sammanföra mat och glastillverkning på ett nytt, kreativt sätt.

– Ska vi testa att laga mat på glas nu? frågade Jennie mig. Jag blev rätt överraskad men otroligt energifylld av hennes entusiasm. Hon sprang efter ett paket ägg som vi laborerade med och till slut fick vi till ett som faktiskt gick att äta, säger Luqaz och ler.

Där och då föddes idén till konceptet ”Mat på glas”. Efter en övningsmiddag med helbakad lax och sotade primörer tog de emot sina första gäster för en fyrarättersmiddag tillagad på glas.

– En middag med mat tillagad på glas är en helhetsupplevelse och lite av ett performance, berättar Jennie. Det är ganska komplext för hjärnan att ta in, jag menar – glas kan man ju inte äta.

”Mat på glas” handlar mycket om att gå tillbaka till kärnan av produktionen, oavsett om det gäller matlagning eller glastillverkning.

– För oss är det viktigt att ta tillvara på allt. För mig handlar det om att använda alla delar från ett djur, alla delar av en planta och att inte rädas krokiga morötter eller kurviga gurkor, säger Luqaz Ottosson.

– För mig handlar det om att visa upp det traditionsbundna hantverket på nya och fler sätt. Det är också viktigt för mig att i så stor utsträckning som möjligt arbeta med återvinning i min egen arbetsprocess, säger Jennie Olofsson.

Luqaz har fattat tycke för Gotland och i år öppnar han restaurang Rot i glasstudions lokaler. Då och då genomför de sitt nykläckta koncept. Under Gotland Art Week finns det möjlighet att uppleva konceptet under fyra kvällar.

– Det är en utmaning och en inspirerande process, eftersom det inte går att reglera temperaturen på samma sätt som i ett kök. Men det finns en fantastisk möjlighet i att använda temperaturer som aldrig går att uppnå med elektricitet eller grill. Att tillaga en köttbit på glas ger en fantastisk, karamelliserad yta som inte påverkar köttbitens råa insida. Något som man alltid vill åt i restaurangvärlden säger Luqaz.

Tipsa en vän

Tyckte du att den här sidan var intressant? Här kan du tipsa en vän om den.

Kommentarer

Kommentarerna förhandsgranskas ej. Användaren ansvarar själv för sin kommentar.

Annons
Annons
Annons